Els partits recuperen els manuals de campanya

Els equips negociadors no es dissoldran fins a l'últim minut però conviuran amb els electorals

PSOE, Podem i Ciutadans han de convocar unes primàries mentre Rajoy s'autoproclama candidat

undefined32219208 hospitalet de llobregat  baix llobregat  20 12 201160408214812

undefined32219208 hospitalet de llobregat baix llobregat 20 12 201160408214812

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

De moment, cap partit vol arrogar-se la responsabilitat d'haver donat per mortes davant les càmeres i els micròfons les negociacions sobre la investidura. Es busquen metàfores o fórmules retòriques per suggerir-ho sense ser el missatger a qui tots assenyalin. És Albert Rivera el que parla amb més naturalitat de repetició de les eleccions generals, introduint, això sí, matisos. Però després de la reunió a tres que es va celebrar dijous passat entre PSOE, C’s i Podem i, especialment, la roda de premsa que va protagonitzar l'endemà Pablo Iglesias --en què va trencar les converses i va convocar la seva militància a una consulta--, el pessimisme s'ha estès sense excepció. S'han recuperat els manuals per a candidats i s'assumeix amb naturalitat que, en el millor dels casos, els equips negociadors hauran de començar a conviure amb els de campanya. Els pactes de governabilitat o documents de "cessions" faran un lloc en les taules de treball als esborranys de programes electorals o dossiers de preparatius per a les primàries.

En una setmana en què s'avaluarà el sentiment de les bases de Podem, que decidiran entre recolzar el pacte del PSOE i Ciutadans o insistir en un Govern de coalició d'esquerra (vot que demana la direcció del partit morat), els socialistes ja comencen a pensar en els possibles comicis del juny. La formació de Pedro Sánchez insisteix que seguirà "treballant" perquè el seu secretari general arribi a la Moncloa, i fins i tot ha pactat amb Rivera estudiar i mirar d'incorporar algunes de les recents propostes de Podem al seu acord, tot i que la sensació generalitzada és que la legislatura es truncarà.

En aquest sentit, des de les files populars s'incideix que Rajoy només prendrà la iniciativa d'aixecar un telèfon per fer algun moviment en clau d'investidura si Sánchez, oficialment i de cara, dóna per finalitzats els seus intents de convertir-se en president abans del 2 de maig. Si no, ell seguirà amb la seva escassa agenda com a president en funcions i protagonitzant mítings i fent anuncis en clau electoral, com ha estat fent fins ara. Fa setmanes que dóna per fet que hi haurà eleccions i repeteix que ell vol tornar a ser candidat. A més, el partit taronja té previst insistir que ara toca sondejar el PP, i per això els seus dirigents recordaran en les seves intervencions públiques que segueix vigent la carta en què ells, juntament amb els socialistes, convidaven els conservadors a participar en una reunió d'equips negociadors --no de líders-- per comprovar si hi ha marge de negociació. Si aquesta cita es concretés, C’s apunta que el PSOE està compromès a anar-hi, igual que ells van acceptar asseure's amb Podem. Aquesta conjuntura no seria còmoda per als socialistes, que en tot cas veuen poc probable l'escenari i insisteixen que no recolzaran de cap manera Mariano Rajoy ni cap altre candidat popular. Per això l'única via de sortida seria que els populars acceptessin una abstenció que fes Sánchez president que, després del que s'ha dit, tampoc passarà.

PERFILAR EL MISSATGE DE LA CULPA

En aquest context, el PSOE intentarà descarregar tota la culpa que les negociacions estiguin en via morta en Iglesias, retratant-lo com un 'aliat' del PP que ha permès la continuïtat de Rajoy a l'Executiu, però al mateix temps són molts els dirigents que consideren que l'aliança amb Ciutadans, força que en l'anterior campanya va ser titllada insistentment de "noves generacions populars", ha "empetitit" el seu "espai polític".

Pel que fa a la logística, aparcat ja el congrés per elegir el seu nou líder, els socialistes, com els principals partits --tret del PP-- haurien de convocar unes primàries si es confirma que l'única sortida és la repetició de les generals. En principi, Sánchez repetiria com a candidat, ja que el seu principal rival intern, l'andalusa Susana Díaz, esperarà fins després dels hipotètics comicis per aspirar al control del PSOE.    

ALIAR-SE O NO AMB IU

En el cas de Podem, s'espera el resultat de la consulta convocada aquesta setmana. No s'esperen sorpreses en un resultat que arriba condicionat: si als votants morats avalessin l'acord PSOE-Ciutadans, la direcció del partit dimitiria. Així, el més probable és que els podemistes segueixin mirant de reüll Pedro Sánchez i el seu equip per si fessin algun moviment d'última hora. Poc probable.

Notícies relacionades

Mentrestant, dirigents rellevants com el mateix Pablo Iglesias, Iñigo Errejón o Pablo Echenique participen en actes que bé podrien definir-se com de precampanya. La cúpula morada haurà de decidir així mateix aquests dies si impulsa unes primàries en cas de comicis i, el que serà més complex, si renova les aliances amb les confluències i/o experimenta i fomenta l'acostament a Izquierda Unida, com desitja Alberto Garzón.

Ciutadans, intenten mantenir la seva bona sintonia amb els socialistes; els seus atacs dirigits a Mariano Rajoy i els seus gestos de complicitat a l'electorat popular, mentre repassen unes enquestes que els fan afrontar amb poc temor un més que probable avançament electoral. En principi, Rivera també hauria de sotmetre's a primàries si és que tingués rival. Molt difícil. Però com tots els altres, el partit taronja comença a pensar en clau d'eleccions.