Iglesias convoca una consulta interna que acosta les eleccions

Podem condiciona les bases al lligar el resultat a la possible dimissió de la cúpula

El PSOE admet que "la via del canvi està tancada" i C's advoca per sondejar el PP

 

  / JUAN MANUEL PRATS

4
Es llegeix en minuts
I. MÁRMOL / J. RUIZ SIERRA / P. MARTÍN / MADRID

Ni la 'via 161' (diputats) que proposava Podem. Ni la 'via 199' que postulava el PSOE. S'imposa la via morta. Les negociacions no han sigut suspeses per cap partit, però la consulta convocada aquest divendres per Pablo Iglesias a les seves bases implica, de facto, la renúncia a qualsevol esperança d'acord. El referèndum intern entre els seus gairebé 400.000 militants, tal com està plantejat, esquiva la possibilitat d'una abstenció a un govern PSOE-C’s i acosta l'horitzó polític a les urnes a finals de juny. El líder podemista no serà neutral en aquesta decisió. Ha anunciat que assumirà el que decideixin unes bases que intueix que estan “fartes de paperots”, però ha advertit que si no recolzen la fórmula de govern progressista que proposa la direcció, el politburó podria dimitir. La decisió ha eclipsat la moral dels socialistes, que es consideren traïts i han admès, després d'escoltar amb estupefacció la compareixença d'Iglesias, que la via de les esquerres està tancada, mentre Ciutadans girava, novament, la mirada cap al PP, l'únic partit que encara no dóna per morta la possibilitat d'un acord PSOE-Podem-C’s.

Pablo Iglesias

SECRETARI GENERAL DE PODEM

"Tenim un PSOE segrestat al país de Ciutadans i sense permís per tornar"

Que hi haurà una consulta entre els militants ja ho havia anunciat Iglesias en el consell ciutadà estatal de dissabte passat. El que ha causat estupefacció han estat els temps accelerats i les maneres. No ha esperat una resposta dels socialistes, que s'havien compromès a estudiar les cessions plantejades per Iglesias. Podem es va negar a comparèixer després de la trobada d'aquest dijous amb els equips negociadors del PSOE i Ciutadans, i quan ha sortit a donar explicacions, divendres al matí, ha anunciat la convocatòria de la consulta donant per perduda la negociació, malgrat que els socialistes s'havien mostrat possibilites després de la reunió. Iglesias ha considerat que el PSOE havia “volat al país de Ciutadans” i que ara estava “sense passaport per tornar”, de manera que, davant d'aquest “immobilisme”, l'únic possible és un referèndum intern.

DUES PREGUNTES

La fórmula no és intranscendent. Són dues preguntes en què els simpatitzants han d'escollir la setmana que ve, entre el 14 i el 16 d'abril: pacte “Rivera-Sánchez” (amb aquesta literalitat) o govern progressista. No hi ha escala de grisos i els militants no podran escollir una abstenció. Els resultats se sabran el dilluns 18. 

José Manuel Villegas

NÚMERO DOS DE CIUTADANS

"Si Podem o el PP no rectifiquen, hi haurà noves eleccions"

La decisió de convocar el referèndum abans de donar temps al PSOE a fer una valoració acurada de les propostes de cessió presentades dijous per Podem és llegida com una declaració d'intencions. 

“Gràcies per no intentar-ho en absolut, Pablo”, ha dit poc després de l'anunci d'Iglesias el portaveu dels socialistes, Antonio Hernando, que ha tret la pols al catàleg de crítiques al partit lila, guardat en un calaix els últims dies, davant les expectatives d'arribar a un acord: Podem vol eleccions, sempre les ha volgut, i s'ha convertit en l'indispensable aliat de la continuïtat de Mariano Rajoy a través d'una actitud que no ha sigut “sincera”. 

Antonio Hernando

PORTAVEU PARLAMENTARI DEL PSOE

"Gràcies per no intentar-ho en absolut, Pablo. Ara la via del canvi està tancada"

Els socialistes reconeixen que el seu espai per aconseguir un pacte que els porti fins a la Moncloa és gairebé inexistent, però volen mantenir l'esperança de cara al públic, en un missatge que també els serveix per a la possible precampanya, assenyalant Iglesias com el culpable.

ELS 'RETOCS'

A Podem, en canvi, defensen que en la trobada van percebre el PSOE i C's ancorats en les seves posicions. Insisteixen que els representants de C’s els van transmetre que el màxim a què estaven disposats és a fer alguns “retocs” en l'acord que ja tenen firmat amb els socialistes, cosa que impossibilita l'acostament. 

Conegut l'anunci de la consulta, Ciutadans ha tornat a exposar la seva determinació per mirar de convèncer el PP que “rectifiqui” i seduir-lo cap a una negociació que eviti la repetició d'eleccions. “Si Podem o el PP no rectifica, hi haurà repetició d'eleccions”, ha advertit José Manuel Villegas, el número dos de C’s. 

Notícies relacionades

Estranya a les crítiques, la cúpula lila crida al vot en un clar gest d'acostament a les bases i una actitud de mobilització amb aires de precampanya electoral. Davant una més que possible convocatòria d'eleccions, Iglesias activa els seus simpatitzants amb la consulta i, a més, inicia una gira per Espanya amb l'acaba de nomenar secretari d'organització, Pablo Echenique.

El primer destí no és intranscendent: Barcelona, on els dos dirigents participen aquest dissabte en un acte amb els cercles podemistes amb què Echenique està determinat a reprendre la connexió. Queden per determinar multitud d'incerteses, com si En Comú Podem, la confluència de Podem a Catalunya, planteja una consulta també entre els seus militants. O si Podem actualitzarà el cens, cosa que Echenique va plantejar en el document que va defensar davant el consell ciutadà. I la pregunta clau: ¿Hi haurà noves primàries si es repeteixen les eleccions o es validaran les llistes que ja van concórrer el 20-D? Oficialment aquest debat no està obert i la decisió no està presa, però a ningú se li escapa que, amb la fricció interna ja existent entre 'pablistes' i 'errejonistes', elaborar noves llistes podria aprofundir en la ja evident fractura del partit.