Podem ajorna el referèndum

Iglesias presenta un document en què el model territorial es posposa sine die i sense fórmula concreta

El partit lila dilueix les seves mesures estrella: renda bàsica, portes giratòries i jubilació als 65 anys

undefined33449436 madrid  7 04 2016    reuni n de los equipos negoci160407171525

undefined33449436 madrid 7 04 2016 reuni n de los equipos negoci160407171525 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Podem dilueix les seves mesures estrella. Pablo Iglesias ha plantejat aquest dijous en la negociació amb el PSOE i C’s un paquet de renúncies d'envergadura que poden afectar el futur de les converses però, en una decisió inaudita, cap dirigent lila ha comparegut per donar explicacions. Han adduït que no hi haurà valoració fins que aquest divendres es reuneixi la direcció del partit amb el grup parlamentari i les confluències. 

A falta d'una interpretació pròpia, el document presentat per l'equip d'Iglesias compromet cessions de transcendència. Una de les que s'auguren més polèmiques és la que fa referència al dret a decidir, que s'aborda en el punt 19 de les 20 propostes presentades. No s'esmenta el terme “referèndum”, però Podem considera que és imprescindible reformular l'encaix de les autonomies per desenvolupar un Estat plurinacional. No obstant, proposa que el canvi comenci pel “reconeixement previ i específic de les diverses realitats nacionals” i estableix que es pugui “abordar després el model territorial”, mentre garanteixen les competències. 

El text reconeix que les posicions estan bloquejades i trasllada les converses a la taula de Barcelona, el diàleg obert entre En Comú Podem i el PSC. Justament el líder de la coalició a Catalunya, Xavier Domènech, no ha participat en la trobada d'aquesta tarda, malgrat pertànyer a l'equip negociador. Fonts del seu entorn ho atribueixen a l'assistència a un acte a Barcelona.

¿QUAN ÉS 'DESPRÉS'?

La literalitat del text no aborda la qüestió temporal i deixa en un incert “després” l'encaix territorial, malgrat que fins ara el partit d'Iglesias s'havia compromès a promoure un referèndum vinculant simultàniament a la reforma de la Constitució. Tant és així que aquest punt figurava com a “imprescindible” en el primer document negociador, presentat el 15 de febrer. Aquell text reclamava “totes les garanties democràtiques, jurídiques i logístiques que empara i permet l'article 92 de la Constitució”, i establia que la consulta es faria a través d'una “pregunta única i clara”.

La fórmula perquè la idea de plurinacionalitat es concreti en un nou encaix territorial no se cita i desapareix qualsevol compromís temporal. El gir és d'envergadura per la indefinició del que Podem cita en aquest "punt 19" del document, que obre la porta a àmplies interpretacions. Però en qualsevol cas significa un canvi substancial en la defensa explícita del referèndum, que va ser un pilar de la campanya electoral, especialment a Catalunya, en què els dirigents es van comprometre públicament a exigir que es fes la consulta per permetre qualsevol investidura. 

LES REBAIXES

Iglesias cedeix en altres mesures molt significatives del seu programa electoral. Una d'elles, convertida en símbol. La renda garantida. Podem accedeix ara al fet que s'implementi per fases i no amb una quantitat fixa, sinó que les famílies rebin la diferència entre els ingressos existents i un llindar de renda que s'estableixi. 

Els liles també rebaixen les expectatives en pensions. En aquest document renuncien a la proposta de tornar a situar l'edat de jubilació als 65 anys. assegura que no es renuncia a aquest ideal però que s'ha de prioritzar la derogació d'altres aspectes que consideren més perjudicials de l'última reforma de les pensions del PP. 

Iglesias renuncia, a més, a equiparar els permisos de maternitat i paternitat en aquesta legislatura i els ajorna en un calendari d'implantació progressiu. Proposen arribar a les 10 setmanes de permís per als pares el 2019 i a les 16 setmanes el 2022.

Respecte a revertir les polítiques d'austeritat, rebaixen la idea inicial de destinar 96.000 milions d'euros a la despesa pública i accepten reduir-la a 62.000 milions. També accepten que la via de reducció del dèficit sigui diferent. Podem va establir en la memòria econòmica del seu programa que la reducció del dèficit públic seria del 2,5% i ara accepten una disminució del 3%. 

En matèria fiscal, relaxen un punt (del 4% al 3%) l'increment de la recaptació fiscal prevista i renuncien a incrementar els tipus marginals màxims per a rendes superiors als 60.000 euros a l'any. 

ACOMIADAMENT I PORTES GIRATÒRIES

El document redueix la proposta d'apujar el salari mínim interprofessional dels 950 euros promesos a 900. Demana la derogació de la reforma laboral del PP i assumeix part de la del PSOE el 2010, com la causalitat de l'acomiadament per raons econòmiques. 

Notícies relacionades

En la reforma del sistema electoral, s'accepta el que s'ha rubricat en el pacte PSOE-C’s i una altra de les mesures estrella també queda retallada, la de les portes giratòries. Podem pretenia que el període  en què els alts càrrecs tinguessin prohibit accedir ex novo a empreses fos de 10 anys i ara accepta rebaixar-lo a 5. 

Iglesias ratifica que renuncia a la vicepresidència i “assumeix la possibilitat” que no tots els membres del Govern pertanyin a les formacions polítiques que l'integren, cosa que obre la porta a independents.