Les plantades del Govern

La ministra Ana Pastor no assisteix a la comissió de Foment per no haver d'informar

El Congrés ajorna la sessió de control a l'Executiu fins al 20 d'abril

icoy33427102 madrid 05 04 2016 politica pleno del congreso   en160405202159

icoy33427102 madrid 05 04 2016 politica pleno del congreso en160405202159 / David Castro

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / PATRICIA MARTÍN / MADRID

El conflicte institucional entre el Congrés i el Govern segueix pujant en intensitat. El primer considera que és la seva obligació controlar el segon, encara que es trobi en funcions. I l’Executiu contesta que no, perquè no ha sigut elegit per l’actual Cambra baixa. El ple aprovarà avui, amb els vots de tots els grups parlamentaris menys el del PP, anar davant el Tribunal Constitucional (TC) perquè resolgui el xoc, però la decisió dels magistrats es demorarà, i, mentrestant, ahir es van produir dues noves proves de la creixent disputa.

La primera va tenir lloc a la Comissió de Foment, a la qual la ministra Ana Pastor es va negar a comparèixer. La segona es va produir a la Junta de Portaveus, on un altre cop tots els grups, excepte els populars, van aprovar que el dimecres 20 d’abril se celebri una sessió de control al Govern.

Imatge insòlita

La imatge que es produeixi aquell dia al Congrés pot ser completament insòlita: els membres de l’Executiu seran convocats, però potser no respondran als diputats. La sessió es podria haver fixat per a la setmana anterior, però per fer-ho es necessitava una unanimitat de la qual el PP no està disposat a participar. Insisteix que «no toca el control ordinari», però alhora posa diversos exemples per explicar que no gira l’esquena al Parlament. Avui Mariano Rajoy informarà de la crisi dels refugiats. Demà, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, informarà del desviament del dèficit. I el dia 19 el titular d’Economia, Luis de Guindos, hi assistirà per acordar el pla d’estabilitat.

Però les plantades es van succeint. A la del ministre de Defensa, Pedro Morenés, que a mitjans del mes passat es va negar a informar sobre l’última reunió de l’OTAN, s’hi va sumar ahir la de Pastor, convocada per explicar l’informe sobre política d’infraestructures, transport i habitatge aprovat per l’Executiu al gener.

«D’extrema gravetat»

Notícies relacionades

Tampoc s’hi van presentar el president d’ADIF, Gonzalo Ferre; el secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, i la directora general d’Operacions de Renfe, Berta Barrero. «És d’extrema gravetat», va dir el president de la Comissió de Foment, Sergio Pascual, de Podem, que vol que el Congrés avaluï «quines actuacions s’han de portar a terme» i així l’hi demanarà a la màxima autoritat de la Cambra, Patxi López, que va anunciar que a partir d’ara publicarà la liquidació de les partides de despesa cada tres mesos.

La jornada parlamentària d’ahir va provocar un altre esdeveniment poc comú. ERC va reclamar la revisió «immediata» del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, aprovat el mes de gener passat, perquè comportarà un «impacte irreparable» per al Delta. El PSC volia donar suport a la iniciativa, que no va prosperar, i els socialistes aragonesos, hi volien votar en contra. La direcció del grup va optar per l’abstenció, però els quatre diputats aragonesos van trencar la disciplina i la van rebutjar. Seran sancionats.