JxSí i la CUP busquen la fórmula per aprovar la moció rupturista

ERC i CDC reclamen modificacions dels aspectes més espinosos

Els anticapitalistes rebutgen "descafeïnar" la seva proposta

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

A 48 hores que el Parlament voti la moció de la CUP que insta a accelerar la ruptura amb Espanya, Sergi Sabrià, portaveu d'ERC, estava convençut que s'aprovaria. Tot i reconèixer la bona sintonia amb els republicans, els anticapitalistes no ho tenien tan clar. “Hi ha un partit que té una posició més pròxima a la nostra, però Junts pel Sí és una coalició i no hi ha una única veu”, recordava Benet Salellas. Si bé els cupaires segueixen resistint-se a "descafeïnar" la seva proposta, CDC espera trobar la fórmula magistral que permeti poder modificar una moció amb arestes espinoses.

Notícies relacionades

L'objectiu de la moció de la CUP és rellançar el procés secessionista i obligar Junts pel Sí a moure fitxa."Volíem buscar marcar el rumb de la legislatura i no continuar amb la sensació que el procés s'ha estancat", explicava Salellas a Catalunya Ràdio. Malgrat les tibantors que ha generat aquesta proposta en la relació entre les diferents forces sobiranistes, des de les files republicanes s'espera que "la unitat independentista surti reforçada" després d'aquesta moció per a la qual han preparat esmenes. Tot i l'optimisme del portaveu d'ERC, en la reunió dels dilluns entre JxSí i la CUP no es va arribar a cap pacte, així que els partits hauran de seguir treballant per evitar tornar a perdre una votació parlamentària. Salellas, després de recordar que "és insòlit que un partit com la CUP, que és anticapitalista, doni suport a un partit en un Govern en què hi ha CDC", advertia que si no s'aprova la seva moció "passaran coses". CDC segueix negant-se a posar els Mossos d'Esquadra en la via de cometre una il·legalitat mentre que per a la CUP aquest és un punt innegociable.

Els anticapitalistes demanen que Mas deixi de ser el "comentarista rondinaire"

La CUP va aconseguir que Artur Mas renunciés a ser president de la Generalitat. Però no ha aconseguit és que deixi de donar la seva opinió sobre Catalunya sempre que té un micròfon a prop. Per això, aprofitant que va passar pels micròfons de Catalunya Ràdio, Benet Salellas li ha demanat que deixi de ser el "comentarista rondinaire i glossador del procés, que faci d'expresident, com fa l'expresident Montilla". En aquest sentit li ha retret que no fa res més que "criticar ERC i d'atiar la por".

DIVERGÈNCIES SOBRE LA MESA

Les divergències en el si de Junts pel Sí s'han viscut des del moment en què la moció de la CUP va ser debatuda a la Mesa del Parlament. En l'acta de la reunió, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident primer, el convergent Lluís Corominas, ja van deixar clars els dubtes que generava a JxSí, a l'assenyalar que "la moció podia entrar en contradicció amb la sentència del Tribunal Constitucional", que va declarar il·legal la resolució del 9-N. En aquest sentit advertien que si no hi havia modificacions de la moció la Mesa plantejaria votar en el ple retirar-la de l'ordre del dia. Una cosa que finalment sembla que la Mesa no plantejarà, igual que difícilment acceptarà aquest dimarts les peticions de reconsideració presentades per C’s, el PSC i el PPC.