Els partits carreguen contra el manifest "xenòfob" sobre el català

Sí que es Pot el qualifica de disbarat i C's de "delirant"

ERC ratifica la seva defensa de l'oficialitat de català i castellà en una Catalunya independent

rjulve33368148 barcelona 31 03 2016   presentaci  i lectura per p160401120712

rjulve33368148 barcelona 31 03 2016 presentaci i lectura per p160401120712 / CARLOS MONTA ES

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El manifest que el Grup Koiné va donar a conèixer dijous en què defensa que el català sigui l'única llengua oficial a Catalunya ha caigut com una bomba entre els partits polítics catalans que creien tancat aquest debat i especialment en aquells que se centren, des de ja fa anys, en el debat sobiranista, ja sigui propugnant la independència o bé un referèndum d'autodeterminació. Tots els partits consultats han reaccionat amb desgrat i sorpresa al que exposa el grup Koiné.

El primer a reaccionar va ser el diputat al Congrés d'ERC Joan Tardà que dijous mateix, i mitjançant dos tuits, va fer una encesa defensa de l'oficialitat tant del català com del castellà ("les nostres llengües", afirma en els tuits) en una eventual República Catalana. Tardà s'alineava de nou amb les tesis defensades, per exemple, pel líder republicà, Oriol Junqueras ja en la campanya de les eleccions al Parlament del 2012 i que va reiterar el 2014, sempre a les pàgines d'EL PERIÓDICO. 

El màxim exponent de la defensa d'un referèndum d'autodeterminació, Catalunya Sí que es Pot, ha qualificat de "disbarat" la iniciativa subscrita per 250 lingüistes, traductors, escriptors i altres professionals.

Marta Ribas, diputada al Parlament i coordinadora d'ICV, ha assenyalat, també, que es tracta d'"un error tàctic, perquè debilita la base social del dret a decidir", és a dir, dels que propugnen la consulta, però també dels que advoquen per la secessió.

Molt més contundent s'ha mostrat el portaveu de Ciutadans Carlos Carrizosa. Per ell, el manifest voreja clarament la “xenofòbia” perquè tracta els immigrants arribats fa dècades a Catalunya com “colons lingüístics” i, en una pràctica pròpia del nazisme, “els cosifica al considerar-los una eina” per imposar el castellà.

Carrizosa, a més, mostra la seva sorpresa que els autors del "delirant" text “ignorin” dades contrastades per la mateixa Generalitat sobre la salut del català i sentencia que “alguns preparen un ‘nou país’ basat en la revenja i l'exclusió i es preparen per eradicar la llengua de la meitat dels catalans”.

RESPOSTA EN POSITIU

Notícies relacionades

Joan Francesc Marco, del PSC, ha preferit donar una resposta en “positiu” perquè aixecar el to davant un manifest d'aquestes característiques “només serveix per donar espectacle”. Així, Marco ha defensat que el debat sobre la protecció del català ha d'estar ben present en uns moments en què la globalització tendeix a l'“homogenerització” cultural en detriment de les cultures “minoritàries”. Al mateix temps, ha reafirmat el compromís del seu partit que els escolars finalitzin la seva etapa obligatòria d'ensenyament amb el ple domini del català i del castellà i ha deixat en mans dels experts com aconseguir aquest objectiu, “de la mateixa manera que no s'orienta els metges com han d'operar una apendicitis, no hem d'assenyalar el camí als pedagogs sobre com aconseguir aquest ple domini de les dues llengües”.

Amb tot, per Marco el problema principal de l'escola catalana avui dia es troba, per exemple, en barris de la seva ciutat, l’Hospitalet, on hi ha classes amb alumnes que parlen, en total, més “de 20 llengües”, situació a la qual els docents s'enfronten “sense els recursos suficients”.