TENSIONS A LES FILES POPULARS

Rajoy afirma que no tenia "ni idea" del blanqueig al PP valencià

El PP sosté que va decidir obrir l'expedient a Barberá al matí però diversos dels vicesecretaris ho van saber a la tarda

Maíllo va comunicar l'obertura d'una investigació a l'exalcaldessa al voltant de les set del vespre

Fragment de l’entrevista de Mariano Rajoy a Telecinco. El president en funcions assegura: No hem pres mesures a València perquè no en teníem ni idea. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha asseverat aquest dimecres que ni ell ni el seu partit tenien "ni idea" del presumpte blanqueig de diners al PP valencià. D'aquí ve, ha justificat, la necessitat d'obrir un expedient informatiu a Rita Barberá i la resta d'implicats per "saber exactament què va passar". "A partir d'aquí prendrem les decisions en justícia que hàgim de prendre", ha asseverat, si bé aclarint que s'actuarà amb "contundència" però també "amb justícia i equilibri".

Rajoy ha assegurat, en una entrevista a Tele 5, que va ser per la premsa i després de l'aixecament de sumari quan la direcció nacional va saber que molts càrrecs "van donar 1.000 euros" però l'expedient busca precisament "saber què va passar perquè" el seu partit i ell mateix "encara" no ho saben. 

El PP sosté que Rajoy va decidir obrir un expedient informatiu a Barberá i la resta de persones implicades en el ‘cas Taula’ dimarts al matí. Segons la versió oficial, la decisió estava presa i no es va precipitar per no donar la imatge de divisió internadivisió  que va quedar patent al matí quan el president es va mostrar “tranquil” després de sentir que l'exalcaldessa anirà a declarar en el mateix acte que els vicesecretaris conservadors Javier Maroto i Pablo Casado van exhibir disconformitat amb les evasives de la també senadora, posant veu així al sentiment de bona part del partit.

Notícies relacionades

El responsable d'organització, Fernando Martínez-Maillo, ha ratificat aquest dimecres que la decisió es va prendre al matí a “instàncies” del president i la secretària general, Dolores de Cospedal. Si bé, ningú va comunicar aquestes intencions a Maroto i Casado, que van tenir coneixement de l'expedient a la tarda, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. ¿Per què ningú els va informar que s'estava gestant l'inici d'un procés sancionador inèdit, col·lectiu, contra una cinquantena de persones, entre elles Barberá? Potser les seves reflexions davant la premsa haurien sigut més mesurades. Fonts pròximes a Rajoy atribueixen la dilació a l'hora de comunicar la decisió tant als vicesecretaris com a l'opinió pública a un “error de comunicació”.

La mateixa Barberá també tenir notícia del procés en contra seu al voltant de les set del vespre. En aquest cas és normal que el PP l'avisés poc abans que a la premsa, ja que la senadora va decidir reincorporar-se a la Cambra alta i era previsible que un reguitzell de càmeres li seguís els passos, com així va ser. De fet, fins a conèixer la decisió del seu 'amic’ Rajoy, Barberá va despatxar somriures a la premsa i els companys que es van acostar a saludar-la. Va ser Maíllo el que li va comunicar la decisió. La senadora va intentar rebel·lar-se: “Defensem la gent del partit que no ha fet res”, li va reclamar via SMS, segons van captar els fotògrafs al seu mòbil i va publicar "La Razón’. El PP en aquesta ocasió no va fer cas de les seves pressions.