Les gravacions telefòniques assenyalen Rita Barberá

Les converses del matrimoni Grau-Alcón revelen el 'modus operandi' del blanqueig a València i impliquen l'exalcaldessa

epons33180209 valencia 15 3 16 pol tica  rita barber     l ninot160315105238

epons33180209 valencia 15 3 16 pol tica rita barber l ninot160315105238

3
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Les gravacions telefòniques del 'cas Imelsa' expliquen amb detall quin era el procediment per blanquejar, suposadament, el diner negre en el grup popular de l'Ajuntament de València. I també apunten que l'exalcaldessa Rita Barberá, com a mínim, estava al corrent d'aquesta pràctica.

Les punxades al telèfon de l'exregidora popular María José Alcón (que el març del 2015 es va casar amb Alfonso Grau, exvicealcalde de València i encausat en el 'cas Nóos') són l'eix central del cas. Segons les converses incloses en el sumari -aquest dilluns se'n va aixecar el secret parcialment-, Alcón li diu al seu fill per telèfon que al partit "han fet una trampa" i li revela que va ser "Rita" qui li va donar els diners per blanquejar-los.

LA CONNEXIÓ AMB BENAVENT

Aquesta trucada entre Alcón i el seu fill es va produir el 15 d'abril del 2015, quan encara no havien transcendit les converses de l'exregidora amb Marcos Benavent sobre el cobrament de presumptes "mordidas" incloses en la peça principal del 'cas Imelsa', que investiga les comissions il·legals a la Diputació de València, l'Ajuntament i la Generalitat. Quan el 2014 Benavent, exgerent d'Imelsa i comissionista confés, va decidir posar les converses que havia gravat com a assegurança de vida en coneixement de la fiscalia i fugir d'Espanya, els investigadors van detectar Alcón com a peça clau i li van punxar el telèfon. La seva línia va destapar llavors un nou cas: la branca del presumpte blanqueig en el si del PP local.

El maig del 2015, abans de les eleccions municipals, es publiquen les primeres gravacions que impliquen Alcón en la peça principal del 'cas Imelsa'. Llavors, una altra conversa inclosa en el sumari de la peça de blanqueig de l'exregidora amb el seu marit resulta reveladora i complica, encara més, la situació de l'exalcaldessa. En una trucada, l'exvicealcalde -que durant molts anys va ser la mà dreta de Barberá- relata a Alcón que havia advertit a la llavors alcaldessa que li estaven "cobrint" la "quota de castigar innocents per salvar responsables". "En aquesta família la quota de castigar innocents per salvar responsables te l'hem cobert", assegura Grau a Alcón que li va dir a Barberá.

En aquell moment, Grau ja estava processat en el 'cas Nóos' i era el màxim mandatari de l'Ajuntament de València implicat en la firma presumptament fraudulenta de contractes amb Iñaki Urdangarin. Grau va renunciar al seu càrrec i a la política quan es va conèixer el seu processament en Nóos, però a canvi va pactar amb l'exalcaldessa garantir un lloc de sortida per a Alcón a les llistes municipals. Barberá va col·locar l'exregidora al número 16, quan les enquestes els donaven com a màxim 13 regidors (finalment en van obtenir 10) i, una vegada aparegudes les primeres escoltes que la van vincular amb el cas, la va fer renunciar a anar a la candidatura.

"L'EMBOLIC" DE NÓOS

Llavors es va desencadenar la tempesta entre Grau i Barberá. En una altra conversa de l'exvicealcalde i la seva dona, Grau diu en referència a l'alcaldessa "que se li veu que se li crema el cul, doncs que se li cremi, que ja està bé". I quan Alcón li diu que "sembla mentida que 'con lo en pecao que està contigo' (sic) t'aixequi la veu", ell diu: "Ella sap que t'ha ficat el seu nebot fins als nassos. Ella sap per què jo estic en l'embolic, ho sap, i algun dia havia de passar".

Notícies relacionades

Alcón també va explicar al seu fill que els dos dirigents populars havien discutit pels llocs a les llistes electorals. "Alfonso li va dir a Rita, textualment: "Hi ha un tema que he pagat jo i que saps que és cosa teva", revela l'exregidora, que assegura que a Grau "l'han agafat de boc expiatori, que ell no coneix Urdangarin".

Un informe de la Guàrdia Civil inclòs al sumari revela que la secretària del grup popular municipal a l'Ajuntament de València, María del Carmen García Fuster, hauria repartit 50.000 euros dels quals es desconeix la procedència entre 50 dels seus components perquè aquestes persones fessin ingressos fraccionats en 1.000 euros cadascun en el compte del grup en concepte "d'aportacions". Segons aquesta documentació, l'exalcaldessa Rita Barberá va fer l'ingrés l'1 d'abril del 2015.