Els Reis inauguren a Puerto Rico el congrés internacional de la llengua espanyola

Felip i Letizia visiten per primera vegada com a monarques l'estat lliure associat als Estats Units

Els Reis inauguren a Puerto Rico el congrés internacional de la llengua espanyola

GASTÓN DE CÁRDENAS

2
Es llegeix en minuts

En la seva primera visita com a Reis a Puerto RicoFelip i Letizia han inaugurat aquest dimarts el VII Congrés Internacional de la Llengua Espanyola, en què el Monarca ha reivindicat que l'espanyol "ha deixat de ser una llengua marginal d'emigrants per integrar-se com a llengua social i de cultura en la societat nord-americana". Es tracta del primer viatge a l'estranger dels Reis des que va començar l'any, encara que Felip va assistir la setmana passada a la presa de possessió del nou president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa. I és que la incertesa de les negociacions per formar Govern a Espanya ha aconsellat l'ajornament de tres viatges oficials.

Acompanyats pel governador de l'estat lliure associat, Alejandro García Padilla, Felip ha expressat la seva "alegria" per viatjar novament als Estats Units, poc després d'haver visitat Florida, i ha assegurat que aquesta visita, que es prolongarà fins divendres, reforça els "llaços de sang" que uneixen "per sobre de qualsevol diferència". No obstant, per la crisi que viu l'arxipèlag, aquest viatge tindrà un perfil més baix que el que van fer Joan Carles i Sofia el 1987, amb motiu de la Cinquena Reunió de les Comissions Nacionals del V Centenari del Descobriment d'Amèrica.

VISITA CULTURAL

Després de la inauguració i un dinar privat amb prop de 300 convidats, segons fonts del Govern porto-riqueny, els Reis han assistit a la primera sessió plenària del congrés, cosa que mai abans havien fet uns monarques espanyols. L'escriptor francès Jean-Marie Le Clézio, premi Nobel de literatura 2008, ha sigut l'encarregat d'impartir una conferència sobre la repercussió de l'obra de Cervantes. En el congrés prendran part 150 ponents (entre escriptors, acadèmics, experts i professionals) de 27 països.

Notícies relacionades

Els pròxims dies, Felip i Letizia visitaran dues edificacions defensives del segle XVI (La Fortaleza i el castell de San Felipe) i dues exposicions sobre el Quixot i sobre la RAE. La Fortaleza és la residència oficial del governador de Puerto Rico, la màxima autoritat del país, i es tracta d'una construcció militar espanyola per defensar el port de San Juan i acabada el 1540. Després de visitar el també anomenat palau de Santa Catalina, que ha sigut parcialment rehabilitat, els Reis es traslladaran a un altre fort militar pròxim, el castell de San Felipe del Morro.

L'EMPREMTA DEL QUIXOT

La visita dels Reis s'acabarà al museu de San Juan, on s'exhibeixen 'Quijotes por el mundo', de l'Instituto Cervantes, amb 119 exemplars de la novel·la cervantina traduïda a 56 idiomes, i 'La lengua y la palabra. 300 años de la Real Academia Española', totes dues coorganitzades amb Acción Cultural Española. En el quart centenari de la seva mort, el Rei ha subratllat la dimensió "americana, panhispànica i universal" de l'autor de l'obra culminant de la literatura universal.