El jutge del 'cas Imelsa' ofereix a Barberá declarar voluntàriament abans d'enviar el cas al Suprem

Considera que hi ha "indicis racionals" que l'exalcaldessa va participar en el delicte, pel qual imputa el Partit Popular

  / EFE / GUSTAVO GRILLO

 
El jutge del ’cas Imelsa’ de corrupció dóna 20 dies a Rita Barberá perquè declari voluntàriament.

/

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

El jutge instructor del 'cas Imelsa', estimant el criteri de la Fiscalia, creu que hi ha "indicis racionals" que l'exalcaldessa de València Rita Barberá va participar en el blanqueig de capitalsblanqueig de capitals pel qual està investigat gairebé tot el seu entorn. Per això, el magistrat ofereix a l'ara senadora popular la possibilitat de declarar voluntàriament en el marc de la peça separada que investiga el presumpte blanqueig a l'Ajuntament de València, delicte pel qual a més ha decidit imputar el Partit Popular.

Abans de decidir si eleva la causa al Tribunal Suprem, davant el qual Barberá és aforada per la seva condició de senadora, el jutge vol esgotar la investigació perquè, arribat el moment, tant el Suprem com el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) disposin de la màxima informació que els pugui ser d'utilitat per "valorar la implicació indiciària de les dues persones aforades". A més de Barberá, el magistrat també dóna l'oportunitat de declarar a l'exregidor Miquel Domínguez, actualment diputat autonòmic pel PP, a qui hauria d'enjudiciar el TSJCV valencià. El magistrat respon així a l'escrit presentat per la Fiscalia perquè elevés exposicions raonades davant la Sala Penal del Suprem i davant la Sala Civil i Penal del TSJCV.

El ministeri públic entén que "existeixen indicis suficients de la participació" dels dos aforats en la comissió del delicte de blanqueig de capitals pel qual estan investigades 48 persones (regidors, exregidors, assessors i exassessors de l'Ajuntament de València) i pel qual l'instructor ha resolt imputar també el Partit Popular a l'empara dels articles 302.2 del Codi Penal i 119 de la llei d'enjudiciament criminal.

En una resolució notificada aquest dilluns, l'instructor explica que els escrits presentats pel fiscal "contenen indicis racionals que fonamenten jurídicament la petició".

20 DIES DE TERMINI

Si acceptés la fórmula de la declaració voluntària, Barberá compareixeria davant el jutge i el fiscal, assistida per un advocat, amb la designació prèvia de procurador i havent tingut coneixement de les actuacions. El jutge li atorga un termini de 20 dies per declarar si ho desitgen. No serà interrogada. I, alternativament a aquesta compareixença voluntària, podria presentar un escrit al·legant el que consideri oportú en relació amb els fets investigats i la seva possible participació. Segons informa el TSJCV, la declaració voluntària és un tràmit que persegueix garantir el dret de defensa dels aforats.

En una altra providència, el magistrat del 'cas Imelsa' també emplaça el PP perquè designi un representant processal que haurà de prestar declaració en qualitat d'investigat (terme que substitueix el d'imputat) per un delicte de blanqueig de capitals.

CAUSA COMPLEXA

A més, el jutge vol tornar a interrogar quatre investigats que al seu dia, quan la causa era secreta, es van acollir al seu dret a no declarar. Són el relleu de Barberá al capdavant del grup municipal popular i actual regidor Alfonso Novo; l'exregidora María José Alcón (dona de l'exvicealcalde de València Alfonso Grau, processat en el 'cas Nóos'); l'exsecretària del grup municipal popular M. Carmen García-Fuster i la seva secretària, María José Pi Palau. Tots ells, segons el magistrat, tenien, almenys indiciàriament, "més proximitat al domini material sobre els diners de suposat origen il·lícit". Hauran de tornar a declarar davant el jutge el dia 8 d'abril.

Notícies relacionades

El titular del Jutjat d'Instrucció 18 de València ha aixecat aquest dimarts el secret de sumari que afectava aquesta peça separada i l'ha prorrogat un mes més, fins al 14 d'abril, per a la resta de la causa.

El jutge ha demanat a més un informe al fiscal per declarar la causa com a complexa i ampliar de 6 a 18 mesos la seva investigació de la peça separada.