Rita Barberá ni dimiteix ni s'ho planteja

L'exalcaldessa de València reitera que no hi ha hagut "cap blanqueig" i demana als dirigents del PP que volen que marxi "temperància i calma"

Rita Barberá  durant la seva compareixença, avui. / MIGUEL LORENZO/ VÍDEO ATLAS

Rita Barberá  durant la seva compareixença, avui.
 

/

3
Es llegeix en minuts
Laura L. David
Laura L. David

Periodista

ver +

Amb somriure forçat, 29 dies després que esclatés l'operació Taula que s'ha acabat amb 49 dels seus col·laboradors a l'Ajuntament de València imputats per blanqueig dels diners del PP local, Rita Barberá ha convocat aquest dijous una roda de premsa per dir que no pensa dimitir.

"No he contribuït a cap blanqueig de diners, ni ho he ordenat, ni he tingut el menor coneixement de caixes b ni el grup municipal ni al partit". L'exalcaldessa i senadora ha rebutjat d'aquesta manera la seva participació en el presumpte finançament il·legal del PP de València que investiga el jutge del 'cas Imelsa'. "Tot el que s'ha dit és absolutament fals", ha afegit Barberá, en una frase que ha recordat la que va pronunciar el líder del partit, Mariano Rajoy, quan van sortir a la llum els 'papers de Bárcenas' ("tot és fals tret d'alguna cosa", va dir llavors Rajoy).

Precisament, l'exregidora ha donat les gràcies al seu "bon amic" Rajoy, a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal; al ministre de Justícia, Rafael Catalá; a l'expresident valencià "Paco" Camps i a tots els que al seu partit han sortit en la seva defensa. Sobre els que no l'han recolzat o li han demanat explicacions durant aquest mes, com va fer en una entrevista amb EL PERIÓDICO la vicesecretària d'estudis i programes, Andrea Levy, ha afirmat que potser s'han "precipitat" per la seva "joventut" i els ha demanat "calma, tranquil·litat i temperància". "Seguiré aportant al PP el que el PP vulgui de mi", ha dit sobre la seva continuïtat al partit. I també ha afegit que tornarà a treballar al Senat "quan hi hagi activitat parlamentària normal".

ELS ESTATUTS DEL PARTIT

Durant una compareixença que ha tingut lloc a la seu dels populars valencians, Barberá ha defensat que és una "persona honrada" i que el seu patrimoni és "fruit de l'estalvi" del seu treball. "Malgrat les ànsies irrefrenables de l'esquerra perquè desaparegui de la política, els diré molt claret que no dimiteixo, és que ni m'ho plantejo", ha recalcat l'exalcaldessa aferrant-se al fet que complirà els estatuts del PP que, segons ha explicat, no contemplen que s'hagi de fer aquest pas fins que no hi hagi sentència condemnatòria ferma. I ha posat en marxa el ventilador recordant alguns casos de corrupció que afecten altres partits, com el dels ERO d'Andalusia o el del 3% català.

Lluny d'assumir qualsevol responsabilitat política pel fet de tenir pràcticament tot el seu equip investigat per haver blanquejat presumptament 50.000 euros a través del rentat de bitllets de 500 euros abans de les últimes eleccions, Barberá ha assegurat que ella no ha comès "cap delicte ni fet il·lícit" i, per això, ha assenyalat que dimitir seria assumir la culpa d'alguna cosa "que no sé què és perquè no he fet".

Així mateix, alhora que ha posat la "mà al foc" per tot el seu equip investigat, ha tret pilotes fora pel que fa a la gestió diària del partit i de l'ajuntament. Sobre el primer, ha recordat que "mai" hi ha ocupat un càrrec orgànic i que les decisions les prenia la junta local mentre que de la campanya electoral n'era responsable el comitè de campanya. De les adjudicacions de contractes públics, sobre els quals ha tornat a negar com ja va fer en un comunicat que en els seus 24 anys al capdavant del consistori hi hagués hagut manipulacions, ha responsabilitzat els funcionaris de les taules de contractació.

LEGISLAR FILTRACIONS

Notícies relacionades

Barberá s'ha queixat reiteradament de les "filtracions" a la premsa d'un cas "sota secret de sumari" sobre el qual ha rebutjat donar més explicacions i ha demanat "legislar molt seriosament sobre les filtracions, que per ella no haurien de ser tingudes en compte.

En canvi, sí que ha assumit que quan abans de les últimes eleccions municipals es va filtrar una conversa entre l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent i l'exregidora de Cultura María José Alcón parlant de mossegades, va treure Alcón de les llistes perquè estaven en campanya. "Encara estàvem en període de començar un nou govern i enteníem que les converses no eren adequades", ha admès l'exalcaldessa.