LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Cinc coses que et vas perdre del judici del 'cas Nóos'

Els 363 testimonis declaren aquests dies davant el tribunal una vegada acabades les declaracions dels acusats

 

  / EFE / BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
MARGALIDA VIDAL / PALMA

Una vegada completades les declaracions dels 17 acusats amb la més esperada, la de la infanta Cristinainfanta Cristina, el judici del 'cas Nóos' afronta des de la setmana passada les compareixences de testimonis i pèrits. Segons el calendari establert, un total de 363 persones declararan fins a principis de junyRita Barberá, Rodrigo Rato, Francisco Camps, Esteban González Pons, Alberto Ruiz-Gallardón, Carlos García Revenga i José Manuel Romero (els dos últims, exassessors de la Casa del Rei) són els noms més destacats.

El 30 de juny és l'últim dia previst per a un judici oral que ja va donar per a molt en la primera fase. Més enllà dels arguments i les coartades de cada imputat, aquestes són algunes de les anècdotes que van deixar les declaracions.

BITLLETS D'AVIÓ

Palma és l'escenari del judici de l'any, però molts dels acusats i lletrats no viuen a la ciutat. És per això que els viatges a la Península han sigut freqüents. El divendres 26, quan el ritme lent de les declaracions va forçar les magistrades a allargar la primera fase una setmana més, es va haver de cancel·lar la sessió de tarda. Malgrat la urgència d'acabar amb els interrogatoris, diversos lletrats van anunciar que tenien vols reservats i que no podrien estar presents després de dinar. La sorpresa va ser generalitzada a la sala quan l'acusació del Partit Socialista valencià es va retirar 15 minuts abans del final per anar a l'aeroport.

LES DISTRACCIONS DE COGHEN

Mercedes Coghen, l'exconsellera delegada de la candidatura olímpica de Madrid 2016, seia a la segona fila del banc dels acusats darrere de l'estrada, lloc que les càmeres que retransmetien el judici incloïen en el seu enquadrament. Per això es podien veure les seves variades activitats per entretenir-se durant les monòtones jornades. Una pilota antiestrèsbolígrafs de colors amb què dibuixava en un quadern, consultes al mòbil i una cadena de gomes per als cabells van ser algunes de les instantànies que va deixar Coghen.

A Jorge Vela  li va haver de donar un toc la jutge perquè abaixés el to; Ana María Tejeiro va ser qui es va mostrar més nerviosa

ACTITUDS MOLT DIFERENTS

Les cares llargues dominaven a la sala de l'Escola Balear d'Administració Pública on se celebra el judici. Unes més que altres. Davant el micròfon, la majoria dels acusats es van mostrar correctes, respectuosos i seriosos. En un extrem, Jorge Vela va ser el més atrevit. Va començar l'interrogatori segur de si mateix i amb certa altivesa. La magistrada Samantha Romero va exigir un canvi d'actitud i li va demanar "un to molt més assossegat". A l'altre flanc, Ana María Tejeiro va ser la que es va mostrar més aclaparada per la situació. Amb veu tremolosa i visiblement afectada, va fer saber a la sala que només respondria a les preguntes del seu advocat perquè estava "molt nerviosa".

L''iTUNES' DE MANOS LIMPIAS

Notícies relacionades

La testificació d'Iñaki Urdangarin va ser la dels problemes de so. En dues ocasions es va sentir una música de fons procedent dels ordinadors dels advocats. Virginia López Negrete, l'advocada de Manos Limpias, es va disculpar: "Un botó ha activat l''iTunes' del meu ordinador". L'altura de l'exjugador d'handbol va ser un altre impediment a l'hora de declarar. En múltiples ocasions i després d'ajustar el micròfon, la jutge va haver de demanar-li que alcés la veu, ja que "si no, no se sentia a la gravació".

L'EMPRESONAT

Els acusats tenen dret a estar presents a la resta de sessions. Tots, excepte un, han renunciat a fer-ho. Es tracta de Miguel Ángel Bonet, exassessor jurídic de l'Institut Balear de Turisme. ¿El motiu? Pot estar relacionat amb la pena de presó que actualment compleix a la presó de Palma pel 'cas Ibatur'. Si està en el judici, no està entre reixes.