BARÒMETRE DEL GESOP

El centredreta sortiria reforçat si es repetissin les eleccions

Ciutadans guanyaria 20 escons, podria superar Podem i s'acostaria a la majoria absoluta amb el PP

Pedro Sánchez mantindria el resultat del 20-D i Pablo Iglesias perdria força en benefici d'IU

sondeo1320

sondeo1320
sondeocat

/

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La falta de sintonia que està demostrant l’esquerra en les endimoniades negociacions de cara a la investidura pot sortir-li molt cara si al final el 26 de juny s’han de repetir les eleccions. Les forces de centredreta, PP i Ciutadans, serien les principals beneficiades d’una nova cita amb les urnes, fins al punt que juntes podrien acariciar la majoria absoluta. Segons el Baròmetre Polític d’Espanya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, el partit d’Albert Rivera guanyaria fins a 20 escons, a costa d’erosionar una mica més Mariano Rajoy, i podria superar Podem com a tercera força política. PP i Ciutadans podrien sumar fins a 172 diputats, a només quatre de la majoria absoluta. En l’ala esquerra, el PSOE de Pedro Sánchez mantindria el seu discret registre del 20-D, mentre que a les hosts de Pablo Iglesias els passarien factura les seves línies vermelles i perdrien una desena d’escons, que anirien a parar sobretot al sarró d’Izquierda Unida (IU).

    El fallit intent de Sánchez de ser investit president ha remogut les peces al tauler polític. Si abans del debat Podem se les prometia molt felices amb la convicció que sortiria reforçat d’uns nous comicis, la seva tàctica negociadora, el pacte entre els socialistes i Ciutadans i l’estratègia de Rivera d’acarnissar-se amb Rajoy han capgirat la truita.

Una cinquena part  dels votants socialistes i del partit morat recolzarien ara altres formacions

    L’enquesta, efectuada a partir de 1.000 entrevistes durant els quatre dies posteriors a la sessió d’investidura, situa el partit taronja com a gran triomfador d’unes eleccions que, malgrat tot, tornaria a guanyar el PP. Després de declinar anar a la investidura i en cas de repetir com a candidat, Rajoy obtindria una victòria encara més raquítica que la del 20-D: el 26,4% dels vots (dos punts menys) i entre 107 i 110 diputats (ara en té 123). Un de cada 10 electors que van votar el PP en les eleccions generals de desembre passat elegirien ara la papereta de Ciutadans.

    Rivera absorbiria també un percentatge similar de votants del PSOE, i això li serviria per fer el salt des dels 40 parlamentaris actuals fins a una forquilla d’entre 59 i 62, de manera que aconseguiria quatre punts més en vot estimat. Així, el PP i Ciutadans sumarien entre 166 i 172 escons (avui en sumen 163), unes xifres que els deixarien les coses molt fàcils per aconseguir la investidura.

    De fet, encara que la fotografia que mostra el GESOP seguiria obligant a buscar acords entre més de dues forces polítiques, la balança entre esquerres i dretes s’inclina una mica més a favor d’aquestes últimes, ja que el bloc progressista sumaria, en la forquilla més alta, 161 diputats. Sánchez amb prou feines trauria rèdit del seu pacte amb Rivera i obtindria entre 88 i 91 representants (ara en té 90), amb el mateix percentatge de vot que el 20-D (21,9%).

    El gran transvasament de vots per l’esquerra es produiria entre Podem i IU. Iglesias obtindria el 18,1% dels sufragis (dos punts i mig menys) i entre 58 i 61 diputats (avui en té 69). Un de cada 10 votants morats emigrarien ara al calador d’Alberto Garzón, que amb el 5,9% de les paperetes (dos punts i mig més) recuperaria el grup parlamentari propi ja que passaria dels seus 2 escons actuals a una forquilla de 7 a 9.

Esquerra  milloraria el seu registre de les últimes generals mentre que Democràcia i Llibertat seguiria caient

FIDELITAT DE VOT

En menys de tres mesos, IU ha passat de consignar la fidelitat de vot més baixa a registrar la més alta, per sobre del 82%. L’electorat castigaria així l’estratègia d’Iglesias de reivindicar ministeris i quotes en el futur Govern i premiaria la de Garzón, que ha subratllat més la necessitat d’acordar un programa comú. De fet, una cinquena part dels votants del PSOE i de Podem es decantarien ara per altres formacions.

Notícies relacionades

    La majoria dels espanyols (68,1%) prefereixen que no hi hagi eleccions, però també la majoria (72,9%) creu que al final hauran de tornar a votar per l’aspecte que estan prenent les negociacions. I dos de cada tres enquestats tenen clar que, en cas de repetir-se els comicis, el PP en serà novament el vencedor.

CDC SEGUEIX CAIENT

Respecte a Catalunya, el moviment més significatiu que reflecteix l’enquesta és que Democràcia i Llibertat, la marca de CDC, encara no ha tocat fons i passaria de 8 a 6 o 7 escons. En canvi, ERC es manté en bona forma i podria repetir els seus 9 diputats actuals o fins i tot sumar el desè. En intenció directa de vot (el vot sense 'cuina'), En Comú Podem segueix al capdavant, seguit del PSC i Ciutadans

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP. -1.000 entrevistes telefòniques efectuades del 5 al 8 de març. -Univers: població resident a Espanya amb dret de vot. -Mostra estratificada per autonomia i dimensió de municipi. Selecció aleatòria de les cases mitjançant quotes creuades de sexe i edat. -Error de la mostra: +/- 3,1% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.