¿Incoporar Ciutadans al "pacte del petó"?

L'executiva d'Iglesias ha de confirmar aquest dilluns si accepta C's en la negociació o proposa fórmules alternatives

rjulve33050081 gra436  madrid  04 03 2016   el l der de podemos  160304193229

rjulve33050081 gra436 madrid 04 03 2016 el l der de podemos 160304193229 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La primera decisió que haurà de prendre l’executiva de Podem avui és si acata la decisió dels socialistes d’introduir a la taula de negociacions Ciutadans i ampliar així el diàleg a quatre bandes a un diàleg a cinc: PSOE, el partit de Pablo Iglesias, IU, Compromís i ara C’s. Quan els membres de la direcció del partit morat van conèixer per la premsa, dissabte, la determinació dels socialistes de portar de la mà Albert Rivera, la seva primera reacció va ser de sorpresa i inquietud. Esperaven un cap de setmana «de calma». 

    Diversos membres de la cúpula van manifestar la seva negativa a incorporar C’s a la taula de les esquerres i van opinar que la nova jugada de Pedro Sánchez només ve a demostrar que el candidat busca noves eleccions perquè ja sap com són d’«incompatibles» tots dos partits. Es van quedar de pedra.

    No obstant, aquestes opinions de la direcció hauran de ser consensuades en una posada en comú de l’executiva que ha de valorar, més enllà de la primera reacció, si el factor C’s és definitiu per bloquejar les converses o si existeix marge de maniobra. De moment, ahir IU va reivindicar la taula sense Rivera, però el seu portaveu, Alberto Garzón, es va mostrar disposat a «dialogar amb altres forces, encara que no siguin d’esquerres», amb l’objectiu d’evitar que bloquegin un possible acord a quatre, cosa que obre la possibilitat que s’estableixin diverses converses en paral·lel.

    Aquesta opció es podria plantejar en les pròximes hores per evitar que es frustrin unes negociacions que els podemistes esperaven reactivar sense més problemes. Després de la investidura fallida de Sánchez divendres al vespre, donaven per fet que no hi hauria més esculls per convocar una cita a la qual, sabien, havia de posar data el PSOE. Veien llavors complicació en el fet que els socialistes acceptessin les seves exigències de derogar les dues últimes reformes laborals, però creien que, després del discurs d’Iglesias, fixar un dia de reunió seria senzill. Ni tan sols mostraven pressa i recordaven que tenen dos mesos al davant.

Notícies relacionades

«NOMÉS TU, JO... I RIVERA» / Les paraules entre iròniques i provocadores d’Iglesias van agradar a bona part dels seus, no tant pel to, com perquè per fi, opinaven, havia quedat clar que Podem vol buscar un Govern a la valenciana, en referència a l’acord entre PSOE i Compromís a la Generalitat del País Valencià. Aquell «pacte del petó» va ser una expressió que, sabien, viralitzaria i fixaria en l’opinió pública la impressió que Podem està disposat a deixar enrere les batusses per arribar a una entesa que permeti la governabilitat i eviti la convocatòria de nous comicis. No esperaven que en el «Pedro, només quedem tu i jo» també hi cabés Rivera.

    La cúpula de Podem, a més, ha de prendre una altra decisió espinosa. Sánchez i Rivera han imposat també que el document base per començar a treballar sigui l’acord firmat per socialistes i Ciutadans. Opinen que aquell text es pot «enriquir», però reivindiquen que sigui el «cor» del diàleg. Pel partit lila, aquesta exigència en les converses –si és que s’inicien amb aquests termes– els faria actuar «en fals».