Rajoy inicia una improvisada precampanya

El líder popular complirà el tràmit d'intentar convocar Sánchez sabent que no recolzarà la seva investidura

El PP ja pensa en el 26-J mentre miren d'evitar una crisi interna i tem novetats sobre corrupció

undefined32238622 madrid 23 12 2015 politica el presidente del gobie160304184707

undefined32238622 madrid 23 12 2015 politica el presidente del gobie160304184707

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Aquest dilluns, Mariano Rajoy viatjarà a una cimera a Brussel·les i dimarts reunirà el seu comitè de direcció per dissenyar l'estratègia a seguir els pròxims dies. Fins a aquell moment i després del fracàs de Pedro Sánchez en el seu intent d'investidura, no hi ha detalls decidits excepte la previsió de convocar el líder del PSOE a una reunió, amb intenció de canviar de  mans la iniciativa i 'vendre' la seva disposició, fins a l'últim dia, a la gran coalició en què també pot ser-hi Ciutadans.

Sánchez sí que ha mogut fitxa ja, aquest dissabte, per confirmar que preveu asseure's a parlar entre altres amb els populars. Puntualitzant que a aquesta possible cita no hi anirà sol perquè, com a totes les altres que es posi a l'agenda a partir d'ara, hi anirà  amb Albert Rivera. Albert Rivera “No descarto que ens asseiem amb totes les formacions polítiques. Veig més lògic asseure's amb les del canvi que amb les que volen continuisme. Però, en tot cas, nosaltres sempre hem dit que estem oberts a l'acord”, sosté el cap dels socialistes a 'El País'.

Això significa que la hipotètica reunió ‘a tres’ amb Rajoy pot convertir-se, d'acord amb els discursos sentits al Parlament, en un defensa conjunta de Sánchez i Rivera de la tesi que un socialista ha d'ocupar la presidència del Govern i que al PP o a Podem, si no volen ser responsables del “bloqueig”, els queda l'opció de l'abstenció. Perquè ells no afavoriran que el líder del PP segueixi a la Moncloa.

EL PP JA FA MÍTINGS

Per tant, la trobada -si és que no hi ha una pirueta sorprenent d'última hora- serà un mer tràmit que es complirà mentre els conservadors, de forma paral·lela, es dediquen a l'escenari que creuen més factible: la repetició d'eleccions. De fet, Rajoy ja va recuperar aquest dissabte a Salamanca, on va protagonitzar un míting, les seves tradicionals passejades electorals, els petons, les encaixades de mans, les fotos al carrer. Es tracta de matar dos pardals d'un tret: motivar els populars per a una altra hipotètica campanya, després d'haver guanyat el 20-D i no aconseguir governar, i instal·lar la tesi que el candidat segueix sent el mateix.

Notícies relacionades

Com a missatge, s'aferra a la defensa de la seva estratègia (polèmica per a una part del seu propi partit) i a carregar contra la de l'adversari Sánchez, a qui es presenta com el "gos de l'hortolà" que ni deixa governar ni aconsegueix majories per fer-ho ell. Un encàrrec que, en tot cas, podrà anar canviant en funció de les circumstàncies perquè fonts de la cúpula reconeixen que l'estratègia no està definida. Això sí, avancen que el PP a diferència del PSOE "no té pressa" i que fins i tot veu positiu que durant unes jornades s'instal·li el “dol” a les files socialistes pel fracàs recent al Congrés.

En el curt termini (fins al 2 de maig hi hauria temps per si algú, fins i tot Rajoy, vol intentar ser investit) els populars seguiran gestionant el Govern en funcions -i atenció perquè elaboraran a l'abril el pla de reformes i d'estabilitat per a Europa si ningú no ho evita, i això 'de facto' és la lletra menuda de la política espanyola els pròxims mesos- i preparant-se per a les notícies de corrupció que puguin seguir sortint a la llum i erosionant la seva credibilitat. Aquest és el verdader ‘taló d'Aquil·les’ del PP per aguantar aquesta etapa d'incertesa i arribar més o menys enfortits fins al 26-J, si abans no hi ha canvi a la Moncloa o esclata una crisi interna.