Rivera arrisca i redobla la seva aliança amb el PSOE i el seu distanciament del PP

Ciutadans marcarà de prop qualsevol acostament dels socialistes a Podem

La cúpula taronja veu difícil la investidura i creu que sabrà treure rèdit al seu rebuig a Rajoy si hi ha eleccions

undefined33049868 gra412  madrid  04 03 2016   el l der de ciudadano160306140621

undefined33049868 gra412 madrid 04 03 2016 el l der de ciudadano160306140621 / JAVIER LIZON

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Ciutadans afronta les pròximes setmanes amb el convenciment d'haver complert amb les expectatives dels seus votants: intentar ser útil, donar valor als seus 40 escons i asseure's a negociar amb el que va tenir valor per afrontar una investidura, en aquest cas Pedro Sánchez, després de la inesperada renúncia del popular Mariano Rajoy, guanyador del 20-D. L'acostament d'un partit de centre-dreta al PSOE és arriscat, sens dubte, però els dirigents del partit taronja creuen que és un mal menor i una opció a la qual amb intel·ligència i pedagogia es pot treure rèdit, una cosa que consideren que seria impossible si l'aliança hagués sigut amb un PP, el de Mariano Rajoy, “tacat” de corrupció i sense haver fet la “neteja” interna necessària a aquestes altures.

Després d'una reunió aquest dissabte amb l'equip negociador dels socialistes, els diputats de C’s han redoblat la seva aposta pel pacte amb el PSOE. Encara que no hagi servit per aconseguir una investidura. De fet, la novetat és que a totes les reunions que es puguin produir a partir d'ara i fins al 2 de maig -data límit per tractar d'investir un president o donar pas a unes altres eleccions generals- hi assistiran conjuntament socialistes i Ciutadans. Pedro Sánchez i Albert Rivera, si es dóna el cas.

No hi haurà distinció si l'interlocutor és Mariano Rajoy o els seus cosins del PP, els partits d'esquerra (inclòs Podem) o grups nacionalistes com el PNB. PSOE i C’s aniran de la mà a qualsevol cita. D'aquesta forma es pretén donar la imatge que qui pretén optar a la presidència té no 90, sinó 130 diputats (els que sumen socialistes i ciutadans) i que el document de 200 mesures que ells ja han elaborat ha de ser la base de qualsevol negociació, encara que puguin “modificar-se o incloure-s'hi” punts nous.

LA PEDAGOGIA 

Es rebaixa així la possibilitat que l'equip de Sánchez pogués pogués arribar amb els podemistes, per exemple, a algun acord que Rivera pogués estimar com una traïció, ja que els seus representants seran testimonis de qualsevol acostament i podran intervenir-hi abans que es produeixi. Es compliquen també les opcions per arribar a un pacte ‘in extremis’ del PSOE amb les organitzacions d'esquerra en pro d'una investidura, donat que dirigents com el mateix Pablo Iglesias ja han avançat que rebutgen aquest format.

Notícies relacionades

 Per un altre costat, Ciutadans haurà de seguir gestionant l'estratègia que han decidit utilitzar amb el PP. Concretament davant Rajoy, a qui han decidit atacar durament pel seu “immobilisme” i la seva actitud davant la corrupció i que veuen com algú que s'ha escapolit amb “menyspreu i sarcasme” de les seves responsabilitats com a guanyador de les eleccions. Rivera li ha arribat a exigir que faci un pas enrere i marxi.

 Això té riscos: la majoria de votants i bases de C’s provenen de les files populars, de manera que hauran d'esforçar-se a explicar què ha portat el partit nascut a Catalunya a distanciar-se d'aquesta forma de l'organització que es creia el seu soci natural. La cúpula ‘taronja’ està convençuda que sabrà gestionar l'elecció que ha fet hi hagi investidura o hi hagi generals el 26 de juny i que, per difícil que sembli, podrà distanciar-se del PSOE  si arriba el cas com ja ho ha fet dels populars.