LA LEGISLATURA ESPANYOLA

Ciutadans nega a Madrid el que va demanar a València

El partit d'Albert Rivera rebutja reclamar el "deute històric" de finançament després d'haver firmat una resolució en aquest sentit a les Corts

rjulve32418510 madrid  15 01 2016  miguel guti rrez  ciudadanos  160229173915

rjulve32418510 madrid 15 01 2016 miguel guti rrez ciudadanos 160229173915

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

"Nosaltres diem el mateix a tot Espanya" és una frase que va encunyar el PP per furgar en les diferències entre el PSOE i el PSC i que Ciutadans va acabar copiant quan va començar a expandir-se fora de Catalunya. No obstant, tant els populars com el partit d'Albert Rivera han caigut en més d'una mentida flagrant davant la seva pròpia sentència. El PPC va haver de fer marxa enrere amb la seva proposta de "finançament singular" al veure que la cúpula estatal ho desautoritzava, i la força taronja ha acabat esmenant-se a si mateixa a Madrid després que fa uns mesos firmés a les Corts valencianes una resolució amb la resta de grups parlamentaris en què reclamava a l'Estat el reconeixement del "deute històric" de finançament i fórmules per resoldre'l.

El 6 d'octubre passat, el PP, el PSPVPodemCompromís i Ciutadans van aprovar per unanimitat un text al Parlament valencià en què es demanava al Govern central "una reforma immediata" del sistema de finançament autonòmic i "el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats des que es van portar a terme les transferències de competències a la Comunitat Valenciana, xifrats en almenys 12.433 milions d'euros des del 2002 fins al 2003". Així mateix, s'exigia "l'establiment d'un mecanisme de compensació d'aquests dèficits", però aquesta reclamació, que portava la firma de Carolina Punset, ara eurodiputada després de deixar una reguera d'andanades en el seu pas per la política valenciana, ha caigut en sac foradat durant les negociacions sobre la investidura del socialista Pedro Sánchez.

LA CONDICIÓ DE COMPROMÍS

Notícies relacionades

El reconeixement i la solució d'aquest deute històric és una de les condicions que ha posat Compromís al líder del PSOE per donar-li el seu suport en el debat d'investidura. No obstant, Ciutadans ara no ho veu prioritari. El secretari general del grup taronja al Congrés, Miguel Gutiérrez, a més d'advertir a Sánchez que el seu partit es replantejarà el vot si els socialistes modifiquen una sola coma de l'acord a què van arribar la setmana passada, ha deixat entreveure aquest dilluns que el que van firmar a València és una cosa semblant a un brindis al sol.

Segons Gutiérrez, no hi ha espai per al pagament d'aquest "deute històric" perquè en aquesta legislatura no hi ha prou recursos per poder resoldre'l. "No és sostenible", ha rematat en una puntada cap endavant que no ha agradat en absolut Compromís: el seu diputat a les Corts Fran Ferri, per exemple, no ha perdut l'ocasió per recordar a Ciutadans a Twitter el que van firmar amb ells fa uns mesos: