La indiferència del socialisme andalús
Els presidents de diputació ja han expressat el seu rebuig per la proposta de supressió d'aquestes institucions

La neutralitat activa, el concepte encunyat pel socialisme andalús quan no va voler interferir directament en la pugna entre Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón pel lideratge del partit encara que es va posicionar clarament a favor de la segona, torna a ressorgir de cara a la consulta que el PSOE fa aquest cap de setmana a les bases sobre l'acord d'investidura. O més aviat la indiferència. Cansat d'aparèixer com l'enemic més ferm de Pedro Sánchez, l'aparell socialista andalús ha optat per la relaxació i no tensar els militants perquè participin en la consulta. I això malgrat que cinc secretaris provincials, curiosament presidents de diputació, s'han manifestat públicament i "de manera personal" en contra de l'acord amb Ciutadans precisament per la supressió d'aquestes institucions.
La posició oficial, expressada tant pel partit com per la Junta d'Andalusia, és posar en relleu el paper de les diputacions provincials en la cohesió territorial i social de la comunitat, especialment als petits municipis rurals que d'altra manera no podrien sufragar o mantenir certs serveis. Com a màxim concedeixen que s'haurien d'analitzar les seves funcions per evitar duplicitats amb altres institucions. La mateixa presidenta andalusa, Susana Díaz, va apuntar dijous en aquesta línia al reconèixer la seva funció perquè molts andalusos "rebin les mateixes prestacions de serveis i estiguin en igualtat d'oportunitats amb els que viuen als barris de les grans ciutats", encara que va assumir que "hi haurà coses a canviar, perquè s'ha de modernitzar les institucions" i "substituir funcions". El PSOE governa sis de les vuit diputacions andaluses.
Però de manera no oficial abunden els que reconeixen que, a més, les diputacions s'han convertit en lloc de col·locació de no pocs dirigents municipals i sobretot la base de poder de molts dels líders provincials. Precisament aquests han sigut els primers a sortir a la palestra per manifestar-se en contra de l'acord subscrit, de moment, amb Ciutadans. El líder del partit a Jaén, Francisco Reyes, a risc fins i tot de mostrar un interès excessiu per la butaca, va ser el més clar i va anunciar en roda de premsa que votaria en contra del pacte de Sánchez i que a més intentaria convèncer la militància per a la defensa d'unes institucions "imprescindibles" en la vida de molts andalusos. Una postura que, segons va recordar, ja va manifestar quan es van fer propostes similars per part d'Alfredo Pérez Rubalcaba o Felipe González. Després d'ell arribarien els missatges en la mateixa línia dels presidents de les diputacions de Cadis, Huelva (també secretaris provincials) i Sevilla, tots ells afins a Susana Díaz.
TEBIOR DE LA REFORMA LABORAL
Però no només és el problema de la supressió de les diputacions. Un altre membre de la direcció socialista regional esmenta que tampoc els convencen la tebior en les propostes per canviar la reforma laboral del PP o la baixada de l'IRPF, malgrat que precisament fa poc es va aprovar una mesura similar a Andalusia per primera vegada des que governen. Altres temen que, al tractar-se d'un acord "insuficient" perquè no serveix per si mateix per formar Govern, quedin marcats entre els seus votants per un gir a la dreta. Sí que alaben, per exemple, la reforma de l'article 135 de la Constitució.
Davant aquesta tessitura, i per por que es torni a evidenciar que Andalusia és la comunitat que posa pals a les rodes del secretari general, Pedro Sánchez, rebutjant un acord que ells mateixos van portar a terme -una imatge que Díaz vol evitar-, la direcció prefereix posar-se de perfil i mantenir-se en un discret segon pla. Així, insisteixen que, com no podria ser d'una altra manera, els 45.000 militants que aporta la regió tenen "total llibertat" per expressar-se, i que l'aparell orgànic no s'hi mobilitzarà en contra, però tampoc a favor, ni faran pedagogia d'un acord que s'ha negociat en exclusiva des de Ferraz i que auguren, això sí, que "no porta enlloc perquè és insuficient" per formar Govern.
En privat, no obstant, apunten que potser aquesta actitud d'indiferència es traduirà en una toc d'atenció important en forma de 'nos' o una baixa participació dissabte, data de la votació a les agrupacions locals. Aquesta, avancen, seria atribuïble al fet que el període de votació coincideix amb uns dies de gran mobilització en el partit a compte dels actes del 28-F, Dia d'Andalusia, en què participaran molts militants dissabte, o que l'edat de molts d'ells els allunya del vot per internet.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Nou decret El Govern ajorna la pujada de la taxa turística pendent del suport dels Comuns
- Millores públiques Catalunya impulsarà l'autonomia energètica dels serveis essencials durant 72 hores davant apagades futures
- Pla d’igualtat El Govern impulsarà l’abolició de la prostitució, però s’obre al «diàleg» dins del feminisme
- Debat obert Regular o abolir la prostitució: ¿què n’opinen els partits a Catalunya?
- Finançament La Generalitat tornarà a demanar diners als bancs per primera vegada des de 2012