CAMÍ CAP A LA INVESTIDURA

Sánchez espera el PNB mentre puja la pressió pel seu pacte amb Ciutadans

Els socialistes veuen factible un altre acord amb els nacionalistes bascos després d'estudiar les seves propostes

Podem i el PSOE s'embranquen i Rajoy posposa qualsevol cita amb Rivera fins al 7, passada la investidura

 

  / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’argumentari del PSOE per defensar el seu pacte amb Ciutadans inclou una referència a El Quixot. Dimecres passat, quan li van preguntar per què no apareixia a l’acord la derogació de la reforma laboral del PP, l’exministre Jordi Sevilla, negociador dels socialistes, va dir: «Si dic ‘en un lloc de la Manxa...’ se sap que estic parlant d''El Quixot'. No cal utilitzar el verb derogar per reconèixer que és una derogació». Ahir, davant la mateixa pregunta, Pedro Sánchez va respondre amb el mateix recurs a Cervantes. El PSOE –com  Ciutadans– aguanta la pressió creixent que li arriba des de Podem i els populars i es defensa, mentre espera un acostament al PNB que s’està coent, però a foc lent.

Els podemistes ataquen Sánchez denunciant vuit aspectes de l’acord ('llei mordassa', complement salarial, salari mínim, sanitat... però sense incloure-hi el rebuig al referèndum) amb els quals no combreguen, i ressalten el nou tipus de contracte «estable i progressiu» amb una indemnització per acomiadament que en algun tram empitjora l’actual i que, a última hora, socialistes i taronges s’han vist obligats a revisar. El PSOE va respondre als morats que les seves crítiques són «desraons».

"QUE NO EM PRENGUI EL PÈL"

Els populars no es van quedar enrere. Primer van amenaçar d’anar al Tribunal Constitucional per intentar avançar les sessions d’investidura. Després van carregar contra Sánchez i el cap de Ciutadans, Albert Rivera, que, per cert, va convocar Mariano Rajoy a una cita abans del 5 de març per explicar-li el pacte i reclamar la seva abstenció. El president en funcions va respondre: si vol reunió, serà el dia 7 (ho va puntualitzar el ministre Rafael Catalá) i per estudiar un acord que permeti la seva releecció. De fer Sánchez cap de l’Executiu, ni parlar-ne. «M’hi reuniré tantes vegades com vulgui, però que no em prengui el pèl», va deixar anar Rajoy.

Tot apunta doncs al fet que el primer intent d’investidura de Sánchez serà fallit. Però els socialistes esperen arribar al final de la setmana que ve amb el suport del PNB (6 escons). No n’hi ha prou per ser president, però sí per intentar una segona ronda de negociacions partint d’un mínim de 136 escons. Fonts del PSOE expliquen que les propostes que els nacionalistes van remetre, centrades en Euskadi, són «raonables». Pensen que l’acord és «senzill». El que no són capaços de concretar és quan se segellaria.

L’AGENDA BASCA

El president del PNB, Andoni Ortuzar, va refredar ahir els ànims. «La concreció del pacte entre el PSOE i C’s, i l’escenificació tan grandiloqüent que han fet, sense entrar en continguts, és un obstacle perquè altres puguin mantenir-se en les converses», va assenyalar a Ràdio Bilbao, tot i que va introduir un matís que resulta rellevant: «La decisió sobre la postura del PNB dependrà de la resposta del PSOE a l’agenda basca».

És possible, per tant, que la hipotètica entesa amb els nacionalistes no arribi abans de dissabte, dia en  què els militants del PSOE estan cridats a votar sobre els acords. En el fons, els afiliats tampoc opinaran sobre el pacte amb C’s. La pregunta és genèrica i pensada com a paraigua dels eventuals acords que puguin firmar-se: «El PSOE ha arribat i proposat acords amb diferents forces polítiques per recolzar la investidura de Pedro Sánchez. ¿Recolzes aquests acords per conformar un Govern progressista i reformista?».

Notícies relacionades

És en el fons, un plebiscit sobre el secretari general, i encara que Sánchez ha engrandit la seva figura en el transcurs d’aquest procés i ha disfrutat d’una certa pau orgànica, la convocatòria també pot presentar espines. Diferents dirigents territorials del PSOE dubten del nivell de participació, perquè l’acord amb Rivera és insuficient. I recorden que és un document pactat amb un partit titllat de «dretes» durant la campanya electoral.

PREGUNTA INDEFINIDA

Però tots creuen que les bases recolzaran Sánchez i l’acord, el substrat ideològic del qual és tan indefinit que serveix perquè el PSOE intenti atraure Podem i perquè Ciutadans faci el mateix amb els populars. «La línia vermella de l’esquerra ha de ser posar fi a Rajoy», va assegurar el candidat socialista a la SER, on també va parlar d’un presumpte «acord de bloqueig entre el PP i Podem». Rivera, mentrestant, va insistir a Telecinco en el fet que els populars s’han de sumar-a l’aliança.