Albert Rivera exigeix a Sánchez una reforma exprés de la Constitució perquè hi hagi pacte

El líder de C's demana la supressió de les diputacions i el canvi radical del CGPJ entre altres demandes

Ciutadans reclama al PSOE "un últim esforç" per poder tancar un acord "de govern"

Albert Rivera, líder de Ciutadans, compareix davant la premsa després de la seva reunió d’ahir a la nit amb Pedro Sánchez. / J.L. ROCA / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha apuntat aquest matí que està “a punt” d'arribar a un acord amb el PSOE, del qual encara el separa un escull no menor: la seva exigència d'una reforma constitucional exprés -s'hauria de fer en els tres primers mesos de legislatura- que comporti, entre altres coses, la supressió dels aforaments, les diputacions o un canvi radical en l'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ)  (encara que ja no en sol·liciten la supressió com feien en el seu programa electoral) perquè els seus membres siguin “independents”.

En roda de premsa al Congrés, Rivera ha admès que després de “desenes” de reunions discretes amb els socialistes, que inclouen la seva amb Pedro Sánchez aquest dilluns a la tarda al Parlament, la màxima complicació està en el fet que el PSOE accepti aquest canvi de la Carta Magna que propugnen. “Els demano un últim esforç”, ha subratllat.

Així, a més de la proposta sobre aforaments, el poder judicial o les diputacions, “que el senyor Alfredo Pérez Rubalcaba defensava”, els ‘taronges’ també pretenen i qualifiquen “d'irrenunciable” el fet que les iniciatives legislatives populars passin de necessitar 500.000 firmes a 250.000 i que el mandat d'un president del Govern a Espanya no superi els 8 anys en cap cas.

ACORD DE GOVERN

Segons ha explicat Rivera, els assumptes de les Diputacions i de la introducció de nous mecanismes que suposin la separació de poders entre el poder executiu i el del poder judicial semblen els més complicats amb diferència,  i per tant està disposat a atorgar 48 hores més de negociació per veure si és possible “un acord de govern” en què tractarà d'implicar el PP buscant la seva abstenció, ha confirmat. A més, ha recordat que els conservadors tenen una majoria absoluta al Senat que sembla imprescindible per a qualsevol reforma de calat. De fet, aquesta tarda C's i PP tenen una reunió de treball al voltant de la investidura.

Notícies relacionades

"¿Això significaria que votarien 'sí' en la investidura de Sánchez si finalment es tanca aquest acord de cinc punts sobre la reforma de la Constitució?", ha plantejat un periodista al cap de Ciutadans. "Si hi ha pacte, convocarem la nostra Executiva i llavors serà quan decidirem què votem", ha especificat Rivera. En tot cas, ha volgut deixar clar que hi ha altres "serrells" per tancar en altres àrees que no són la de regeneració democràtica.

En aquest context, el president de Ciutadans ha dit que és conscient que algunes de les seves propostes no són còmodes per "als vells partits". "Sí, suposo que a la senyora Rita Barberá no li agradarà que s'acabi amb els aforaments", ha ironitzat quan la premsa li ha preguntat com pensa obtenir el suport de Mariano Rajoy, per exemple, a una eliminació de les diputacions, havent sigut president d'una d'elles. "Nosaltres no hem vingut fins aquí per acontentar tots aquells que no volen canviar res. Tenim un mandat reformista i no permetrem, per exemple, que es torni a apujar l'IRPF per seguir mantenint les diputacions", ha avisat.