DECISIONS JUDICIALS

El Tribunal Constitucional suspèn les competències de la Conselleria d'Exteriors

L'alt tribunal admet el recurs del Govern central i té cinc mesos per dictar sentència

Els magistrats escoltaran el fiscal i el Parlament abans de decidir si anul·len la comissió del procés

lpedragosa32639237 barcelona  02 02 2016 reunio del consell executiu 160216191859

lpedragosa32639237 barcelona 02 02 2016 reunio del consell executiu 160216191859 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Margarita Batallas
Margarita Batallas

Periodista

ver +

El ple del Tribunal Constitucional (TC) va decidir ahir admetre el recurs presentat pel Govern de Mariano Rajoy contra les atribucions de la Conselleria d’Afers Exteriors de la Generalitat i, en conseqüència, deixa suspeses durant cinc mesos les seves competències. En la mateixa reunió, els magistrats van evitar, de moment, pronunciar-se sobre la petició de l’Executiu d’anul·lar la comissió d’estudi del procés i van optar per escoltar el fiscal i el Parlament abans de pronunciar-se sobre el tema.

Fonts de l’alt tribunal van recordar que la suspensió de les funcions del departament que dirigeix Raül Romeva ha sigut automàtica a l’haver plantejat el Govern central un conflicte de competències i reclamar la suspensió dels articles del decret que regulen les atribucions d’aquesta conselleria, una de les principals novetats del Govern de Carles Puigdemont. L’alt tribunal haurà de dictar una resolució en el termini de cinc mesos en la qual decideixi si aixeca o manté aquesta mesura si abans no ha dictat sentència sobre aquest cas.

El Govern de Rajoy va presentar la demanda ja que comptava amb els informes favorables del Consell d’Estat i de l’Advocacia de l’Estat. La demanda va arribar al Constitucional el 9 de febrer passat i en ella es recorria la creació i el desenvolupament d’aquest departament per considerar que «la política internacional és competència exclusiva de l’Estat».

CONTRA DOS DECRETS

Les atribucions d’aquesta conselleria estan regulades en dos decrets publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) els dies 14 i 20 de gener d’aquest any. Aquests decrets regulen les atribucions del departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. El Govern central solament ha recorregut els articles que fan referència a les competències en política exterior. I ho va fer, segons la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Saénz de Santamaría, perquè aquest departament forma part «de la internacionalització del procés d’independència».

A més, la demanda es va recolzar en la resolució del TC, dictada el mes de juliol passat, en la qual va aixecar parcialment la suspensió a la llei d’acció exterior de Catalunya. Va avalar que les delegacions de la Generalitat puguin fer promoció a l’exterior, però va mantenir impugnats els articles que regulen la diplomàcia pública, cultural, econòmica i esportiva.

sense precedents

Notícies relacionades

Pel que fa a la comissió d’estudi del procés sobiranista, la decisió del TC queda ajornada, ja que és la primera vegada que l’alt tribunal és requerit perquè apliqui la reforma que el faculta a actuar en cas que no es compleixen les seves sentències. El Govern central va considerar que aquesta comissió no complia amb el mandat del Tribunal Constitucional que el mes de desembre passat va anul·lar la declaració de ruptura.

Al no existir-hi precedents, els magistrats han optat per escoltar el fiscal i el Parlament perquè presentin al·legacions enfront dels arguments de l’Executiu central. Tots dos tindran un termini de 10 dies per expressar la seva opinió. El Constitucional va admetre en la seva anterior sessió, fa 15 dies, el recurs presentat per la Generalitat contra aquesta reforma de l’alt tribunal, igual que el plantejat pel Govern basc.