Artur Mas adverteix que l'acord d'estabilitat obliga la CUP a recolzar els pressupostos

L'expresident revela que abans de la campanya de les generals ja es va plantejar la possibilitat de fer un pas al costat

aleria31802112 barcelona  12 11 2015 pleno y segunda votacion par160108131658

aleria31802112 barcelona 12 11 2015 pleno y segunda votacion par160108131658

3
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

L'expresident Artur Mas ha advertit aquest dilluns a la CUP que l'acord d'estabilitat firmat pels anticapitalistes i Junts pel Sí obliga a aprovar els pressupostos del Govern. En una entrevista a RAC-1, Mas ha assegurat que el document "diu que la CUP no pot trencar l'estabilitat parlamentària votant en el mateix sentit que els partits contraris al procés", i això suposa que si l'Executiu de Carles Puidemont té garantida l'estabilitat no pot perdre votacions.

"Una de les votacions més importants és la dels pressupostos, si el Govern quedés en minoria quedaria en evidència que l'acord s'ha incomplert", ha afegit el líder de Convergència.

La CUP no s'ha tancat a negociar els comptes. De fet, la setmana passada va atorgar cinc vots a JxSí per salvar la pròrroga. Però s'ha negat a acceptar pressions i ha reclamat que es doni prioritat a l'eix social. Així mateix, els anticapitalistes reclamen mesures com la recuperació de l'impost de successions per augmentar la recaptació, cosa que el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junquerasrebutja del tot.

LA DECISIÓ DEL "PAS AL COSTAT"

Quan encara no ha passat un mes de la investidura de Puigdemont com a nou president, Mas ha explicat alguns detalls de la decisió de fer "un pas al costat" per desencallar l'acord d'estabilitat. Segons ha revelat, ja es va plantejar aquesta possibilitat abans que s'iniciés la campanya de les eleccions generals del 20-D i la va plantejar a un col·laborador molt estret. "Tenia al cap aquesta possibilitat i també tenia les condicions escrites per portar-la a terme. Els cinc punts acordats amb la CUP els tenia al cap en uns termes molt similars", ha afegit.

No obstant, finalment va ajornar la seva decisió davant la imminència de la campanya electoral i davant els missatges de persones pròximes a la CUP que li van assegurar que hi havia possibilitats d'arribar a un acord.

Però el pacte amb els anticapitalistes no arribava. Van passar les eleccions, la CUP va celebrar l'assemblea de Sabadell (que va acabar en el polèmic empat a 1.515 vots), el consell polític ampliat dels anticapitalistes va decidir finalment rebutjar la investidura de Mas i es va arribar a la setmana final amb la ferma convicció que l'acord era impossible i s'anava a eleccions. Amb aquesta intenció, Mas va reunir el divendres 8 de gener a la tarda col·laboradors de Presidència i del partit per preparar la convocatòria de comicis.

"Jo seguia tenint l'esquema anterior --fer el pas al costat-- al cap, però estava tot tan podrit que ho veia difícil", ha assegurat. No obstant, abans d'aquesta reunió, al migdia, en conversa amb una persona de la societat civil, aquesta li va dir si tenia inconvenient a proposar a la CUP una idea que ja va llançar el mateix president a l'octubre a la CUP: que els anticapitalistes cedissin dos diputats a Junts pel Sí per tenir una majoria estable. Aquest va ser l'inici de la reconducció de l'acord, ja que la CUP es va avenir a parlar d'aquesta possibilitat i en 24 hores es va tancar el pacte que va acabar amb la investidura de Puigdemont.

LA QUERELLA DEL 9-N

Per una altra part, l'expresident ha negat tenir coneixement que el jutge apreciï indicis de delicte per fer-lo seure al banc dels acusats per la querella del 9-N, tal com publica aquest dilluns 'La Razón'. De fet, ha considerat "delirant i altament vergonyós" que un Estat acabi condemnant unes persones per posar les urnes.

Notícies relacionades

Respecte del futur president del Govern central, Mas ha evitat oferir cap resultat, encara que ha considerat que Mariano Rajoy no ho serà. "Ha fet tot el possible per estar com està i l'aritmètica és la que és: difícilment sumarà", ha afirmat.

PROCÉS DE REFUNDACIÓ DE CDC

Finalment, el líder de CDC no s'ha tancat a un canvi de nom del partit. En el procés de refundació que ha emprès Convergència, ha considerat, "tot s'ha de poder repensar, sense límits, i fent-ho amb una mentalitat de llarg termini".