DECLARACIONS JUDICIALS

La jutge cita el PP com a imputat per l'esborrament dels ordinadors de Bárcenas

També convoca en la mateixa condició l'advocat del partit

epons32648226 madrid  03 02 2016  luis barcenas a la llegada a l160203103344

epons32648226 madrid 03 02 2016 luis barcenas a la llegada a l160203103344 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS/ MADRID

La jutge Rosa María Freire ha citat a declarar el PP en qualitat d'imputat (ara amb el terme d'investigat) per l'esborrament dels discos durs dels ordinadors de Luis Bárcenas. La magistrada ha pres aquesta decisió a l'escoltar en els dos últims dies els testimonis, entre altres, de l'extresorer com a testimoni i de Carmen Navarro com a imputada. Així mateix, també ha convocat, en la mateixa condició, l'advocat del partit, Alberto Durán. Aquest tenia previst declarar com a testimoni dimecres passat, però les acusacions van reclamar que se'l canviés de testimoni a imputat.

Aquest dimecres ha declarat Navarro, l'actual tresorera del PP, que ha assegurat que el partit no va esborrar els ordinadors de Luis Bárcenas perquè aquests estaven buits quan aquest els va reclamar, després de ser-li prohibida l'entrada a la seu d'aquesta formació, el 2013. També ha comparegut l'anterior cap dels serveis informàtics del partit, Javier Barrero.

La declaració de Navarro davant la jutge Rosa María Freire s'ha allargat durant una hora i mitja. En ella ha explicat que es va fer càrrec de la gerència del PP el 2010 i que després va assumir les funcions de tresoreria. En aquests càrrecs va crear un protocol del sistema informàtic perquè fins llavors no existia.

A més, ha reconegut que després que comencessin a publicar-se les informacions sobre els comptes de Bárcenas a Suïssa (en què va arribar a ocultar 47 milions d'euros) va proposar a la número dos del partit, María Dolores de Cospedal, que es prohibís l'entrada a la seu de la formació a l'extresorer.

A partir d'aquell moment es van iniciar les negociacions perquè l'extresorer retirés els seus efectes a la sala que havia ocupat fins llavors, malgrat que havia sigut acomiadat el 2010. El que era cap de seguretat, Antonio Lafuente, no els va indicar que Bárcenas tingués pressa per recollir les seves coses. 

LES GESTIONS

Per això, l'advocat Alberto Durán es va posar en contacte amb els lletrats de l'extresorer, però l'1 de març de març del 2013 la resposta de Bárcenas va arribar via burofax dirigit a Navarro en què reclamava els seus efectes i els comunicava que havia presentat una denúncia per robatori i apropiació indeguda a la policia.

El PP va autoritzar l'extresorer a emportar-se els seus efectes sempre que acredités que eren de la seva propietat, segons la versió de Navarro. Per això, no se li van retornar els portàtils, encara que se li va permetre retirar un trineu i uns quadros. 

Notícies relacionades

El partit conservador, a través del nou responsable d'informàtica, Juan Manuel Moreno, ja havia constatat que els ordinadors de Bárcenas estaven buits, però no el seu compte corporatiu, i per això s'han pogut recuperar els seus correus electrònics que estaven guardats al servidor. 

Navarro només ha contestat a les preguntes de la magistrada i del seu advocat, Jesús Santos. El fiscal no li ha formulat preguntes. Dimecres, Barcenas va acusar Cospedal d'estar darrere de la sostracció dels seus ordinadors i de l'esborrament d'aquests. A més, ha assegurat que als discos durs que van se formatejats hi havia informació "important" per a la investigació judicial sobre la 'caja b' i per a la seva defensa.