PERFIL DEL POLÍTIC QUE VA DESTAPAR EL 'CAS IMELSA'

El "jonqui dels diners" que va engegar el ventilador

Marcos Benavent va gravar d'amagat centenars de converses comprometedores per a ell i per al PP

Ara col·labora amb la investigació de l'escàndol buscant una reducció de condemna

abertran29817267 valencia 26 5 15  politica corrupcion marcos benav160127123645

abertran29817267 valencia 26 5 15 politica corrupcion marcos benav160127123645

2
Es llegeix en minuts
Laura L. David
Laura L. David

Periodista

ver +

Sobre les seves gravacions s'ha construït el 'cas Imelsa', la trama corrupta que ha fet tremolar novament el PP. Durant anys en què presumptament va participar en les corrupteles dirigides per l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus, l'exgerent de l'empresa pública Imelsa (Impulso Económico Local S.A.) Marcos Benavent va gravar d'amagat centenars de converses que el comprometien a ell, als seus companys del PP i a diversos empresaris en delictes que acabarien per portar-lo a la presó. Ho va fer com a assegurança de vida. "Ell no les hauria aportat mai pel seu compte", diu algú que ha treballat amb ell i el coneix bé.

Però el seu pla tenia una esquerda. Fa un any i mig, el seu exsogre, l'empresari Mariano López (que va ser detingut en la macrobatuda anticorrupció d'aquest dimarts), dolgut perquè no se li havia adjudicat un contracte com s'havia pactat, va executar la seva 'vendetta'. López va fer arribar Esquerra Unida aquelles més de 10 hores d'àudios, que el partit va traslladar a la Fiscalia Anticorrupció i que han fet saltar el castell de cartes construït pel mateix Rus. Només quan va saber que les gravacions estaven en mans de la justícia, Benavent va decidir engegar el ventilador.

CANVI DE 'LOOK'

"Sortirà merda a manta", va avisar Benavent quan va declarar per primera vegada davant el jutge el maig del 2015, després de diversos mesos en parador desconegut. Per reaparèixer, el fins aleshores dandi llengut amb estudis en Dret i família de l'Opus Dei va triar una acurada posada en escena. Vestit com un iogui, com si vingués directe d'obrir els seus txakres d'algun indret de la ciutat índia de Benarés, va atendre els mitjans. I va perjurar llavors que d'un temps ençà havia decidit dedicar-se a la meditació i a l'agricultura ecològica.

Notícies relacionades

El problema és que acumula 16 anys de trajectòria política lligada a Rus. De la mà de l'exbaró popular, va començar com a regidor de Fira i Festes de Xàtiva el 1999. D'allà va fer el salt el 2007 a la gerència d'Imelsa, una empresa que tan aviat contractava la instal·lació de gespa artificial en camps municipals com la de bombetes led o campanyes de comunicació.

"Jo era un jonqui dels diners", va dir a les càmeres, complint el paper del penedit l'home que traslladava els maletins dels suborns del 'cas Imelsa'. "Venia personalment al despatx com a president d'Imelsa, però tancava els encàrrecs sempre en algun dinar. Sempre estava de broma", explica un treballador d'una de les empreses amb què contractava sovint Benavent. El mateix que des de fa mesos, amagat i imputat, va abandonar el seu padrí polític i col·labora amb la investigació judicial buscant una reducció de condemna.