Alfonso Rus, el baró del PP gravat en un cotxe comptant diners

Alfonso Rus comptant diners en un cotxe / MIGUEL LORENZO / VÍDEO: YOUTUBE

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Una gravació en què se'l sentia en un cotxe comptant diners va precipitar l'enfonsament definitiu d'Alfonso Rus al Partit Popular de València, en què havia jugat un paper fonamental des de l'època d'Eduardo Zaplana Francisco Camps.

Baró provincial d'àmplia trajectòria, Alfonso Rus és fins ara la figura més destacada entre els detinguts aquest dimarts en l'operació policial contra la corrupció al PP, lligada a les presumptes irregularitats a l'empresa pública Impuls Econòmic Social SA (Imelsa).

El dia en què Alberto Fabra va ser elegit per substituir Francisco Camps, la cara més llarga que es va veure a la seu del PP valencià va ser la de Rus. El nom de l'exalcalde de Xàtiva i expresident del PP provincial de València era el favorit en gairebé totes les quinieles, però el dit de Génova va situar al capdavant d'una Comunitat Valenciana infrafinançada un interlocutor menys llengut.

SUPERVIVENT DE L'ERA DE ZAPLANA I CAMPS

Perquè si hi ha una cosa que caracteritza Rus, a més de despertar fervor en les bases populars, és que no té pèls a la llengua. Conegut a tot Espanya per haver dit "burros" als seus votants i en l'àmbit lingüístic català per haver afirmat que als professors que utilitzen 'gairebé' i 'aleshores' se'ls hauria de "rematar", aquest supervivent de l'era de Zaplana Camps no es va conformar amb un segon pla. Durant la legislatura passada, el llavors president de la Diputació de València va ser la pedra a la sabata més molesta per a Fabra, sense comptar l'oposició.

Aquesta tensa relació explica, segons diverses veus del PP valencià, la rotunditat amb què Fabra --emparant-se en les polèmiques gravacions del cotxe recollides en una investigació d'Anticorrupció sobre una trama de comissions a la diputació-- el va fer fora del partit.

Fabra va assegurar que va prendre la decisió perquè "hi ha hagut unes evidències que no hi eren en altres casos" i perquè les gravacions "van ser vergonyoses i no tenen cabuda en l'actual PP". Molt més "vergonyoses", a jutjar per la celeritat amb què va actuar Fabra aquesta vegada, que les del 'cas Gürtel' o el 'cas cooperació' de Rafael Blasco.

"DONES I XAMPANY"

Notícies relacionades

Les gravacions, no obstant, no van provocar que Rus --que va voler muntar una televisió a la diputació després del tancament de Canal 9 i presidir el València CF-- renunciés a intentar repetir victòria a l'alcaldia de Xàtiva. Però els votants li van girar l'esquena, i no hi va poder haver una celebració amb "dones i xampany" com va dir el 2011.

Amb Carlos Fabra a la presó i Joaquín Ripoll (expresident del PP a Alacant i de la diputació provincial) dimitit pel 'cas Brugal', Rus era llavors l'últim baró d'una escola marcada per les maneres grolleres i un ferri control del territori.