nou ple extraordinari

Albert Ballesta, obligat a repetir la seva elecció com a alcalde de Girona

El successor de Puigdemont no va jurar ni va prometre el càrrec en el ple de divendres

L'oposició acusa el nou batlle de provocar que la ciutat faci el "ridícul"

 

  / ICONNA / GLÒRIA SÀNCHEZ

2
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

Ha sigut com una moviola, un miratge, un ‘déjà vu’, o el que és pitjor, un sainet impropi d'una institució pública. Després d'haver sigut el suposat alcalde de Girona durant tres dies, Albert Ballesta ha tornat a assistir a un ple municipal com a ciutadà corrent, assegut una altra vegada al banc del públic perquè, com la Ventafocs quan passen les dotze de la nit, ja no era ni batlle ni regidor. I no ho era per la senzilla raó que es va oblidar de prometre o jurar el càrrec en la fórmula que va fer servir durant el ple extraordinari de divendres passat per elegir-lo com el quart alcalde de la democràcia a la ciutat. Els mateixos serveis jurídics del consistori van aconsellar que es repetís la sessió.

El nou alcalde ha tornat a utilitzar la fórmula que propugna l'Associació de Municipis per la Independència, però sense oblidar la part en què promet o jura el càrrec. Aquest ha sigut el seu parlament: "Prometo, per imperatiu legal, complir fidelment les obligacions del càrrec d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, amb lleialtat al Rei i guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat i de l'Estatut de Catalunya. Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que estic a disposició del nou Parlament, del president del Govern de la Generalitat de Catalunya sorgit de les eleccions del 27 de setembre del 2015, per exercir l'autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les institucions, l'Estat català, lliure i sobirà".

EL PP JA HO VA ADVERTIR

En aquesta ocasió, el ple ha durat mitja hora escassa perquè els portaveus de l'oposició han donat “per reproduïdes” totes les crítiques que van fer divendres contra el nou alcalde per haver sigut elegit pel mateix Carles Puigdemont com el seu successor, malgrat que Ballesta no era ni regidor perquè anava de número 19 en la llista que CiU va presentar en les últimes eleccions municipals. Tot i així, els representants dels grups municipals no han deixat passar l'ocasió per destacar el “ridícul” monumental que està vivint la ciutat arran del despropòsit que ha provocat la seva elecció.

“Divendres li vaig dir que la seva elecció era un frau democràtic, però avui li dic que també és un ridícul en majúscules, perquè avui Girona és la riota de tot Catalunya”, li ha etzibat Concepció Veray, la portaveu del PP que en l'anterior ple ja va avisar que el nou alcalde no havia utilitzat una forma de jurament correcta.

“Ha sigut un error que vostè no es podia permetre, perquè vostè és secretari municipal (ha exercit en diversos ajuntaments de l'Alt Empordà), i tenia un informe jurídic de com havia de prometre el càrrec i un text al davant. Està molt bé que Girona sigui notícia, però no per la seva ineptitud”, li ha retret Míriam Pujola, de Ciutadans.

UN ALCALDE SENSE SUPORT

Notícies relacionades

“El problema no és només l'error que ha comès, sinó també el fet que ha augmentat la sensació de ridícul de tots i de la mateixa institució. L'error fonamental segueix sent que sigui alcalde de Girona una persona que no ha sigut elegida per la ciutadania”, ha rematat la portaveu del PSC, Sílvia Paneque.

Ballesta, amb cara llarga per la relliscada després de la polèmica interna i externa que ha suscitat el seu nomenament, ha justificat l'error que va cometre divendres “per la tensió del moment i per l'emoció” del nomenament, si bé tot seguit ha reivindicat “el dret” que té tota persona a equivocar-se.