Ballesta assumeix l'alcaldia de Girona enmig d'una allau de crítiques de l'oposició

El substitut del president ha hagut de sentir pulles com "frau a la democràcia"

 

  / ICONNA / GLÒRIA SÀNCHEZ

2
Es llegeix en minuts
Ferran Cosculluela
Ferran Cosculluela

Periodista

ver +

El nou alcalde de Girona, Albert Ballesta, ha començat el ple en què s'havia d'aprovar el seu nomenament assegut al banc del públic perquè fins aquest divendres no era regidor. Anava de número 19 en la llista que va encapçalar l'any passat Carles Puigdemont, actual president de la Generalitat, i, per tant, abans d'assumir l'alcaldia ha hagut de prometre el càrrec com a regidor.

El seu nomenament, una aposta personal del nou president, només ha sigut possible després d'un seguit de renúncies. Nou regidors han hagut de declinar postular-se com a alcaldes i entre el número 11 i el 17 de la candidatura han rebutjat incorporar-se com a regidors al ple municipal perquè Ballesta pogués ser escollit.

TENSIÓ INTERNA

Aquesta carambola d'enginyeria política, que ha trigat deu dies a forjar-se i ha aixecat polèmica en el si del grup municipal convergent, ha sigut durament criticada per tots els portaveus de l'oposició, que l'han qualificat, entre altres pulles, de “frau a la democràcia”, “engany”, “joc de cadires”, “espectacle de guarderia”, “designació a dit”, “capritx de Puigdemont”, “falta de respecte als ciutadans i la institució” i de “jugada de partit” que ha donat com a resultat “un alcalde tocat i caducat”.

En el primer discurs davant el ple, i malgrat el xàfec de crítiques que li han plogut de totes bandes, el nou alcalde de Girona (el quart des de la reinstauració de la democràcia) ha rebutjat contestar a totes les envestides i ha optat per resumir les principals línies d'actuació marcades en el programa que ja va presentar al seu dia Carles Puigdemont.

LA FÓRMULA DE L'AMI

Notícies relacionades

Una vegada promès el càrrec, sense pronunciar les paraules prometo o juro i amb una fórmula que ja van fer servir els alcaldes de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), en què s'ha posat a disposició del president i del Parlament per “exercir el dret a l'autodeterminació” de Catalunya i “proclamar amb totes les institucions l'Estat català lliure i sobirà”, Ballesta sí que s'ha referit a les crítiques dels partits en unes breus declaracions als periodistes.

El nou alcalde s'ha limitat a assenyalar que aquest dret a la lliure expressió “és precisament la grandesa de la democràcia”. Ballesta ha insistit que se sent “legitimat” per exercir el càrrec i ha recordat que el sistema electoral vigent es basa en llistes tancades i bloquejades “en què qualsevol dels candidats pot ser alcalde”. Ballesta ha sigut elegit amb els 10 vots del seu grup municipal, mentre que 14 regidors de l'oposició (tots excepte el del PP) han emès vots nuls amb la frase “Girona vol democràcia”.

D'Interior a l'alcaldia

Albert Ballesta Tura va néixer a Figueres el 1961 però viu a la capital gironina des de fa més de 20 anys. Llicenciat en Dret i Màster en Gestió i Direcció d'Empreses per la Universitat de Girona, va exercir com a secretari municipal en els ajuntaments de Cadaqués, Portbou i Cassà de la Selva durant gairebé una dècada. Després de passar una llarga temporada com a gerent del Consell Comarcal de la Selva, el 1998 va ocupar el càrrec de cap del servei d'administració de la Regió Policial de Girona dels Mossos i el 2011 va ser nomenat director dels serveis territorials de la Conselleria d’Interior a Girona, càrrec que ocupava en l'actualitat. La seva militància política es va iniciar el 1981, quan es va afiliar a les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC) i en aquests moments és vicepresident de l'executiva local de Convergència a Girona.