El Rei s'inclina per encarregar a Rajoy que intenti el primer la investidura, segons Baldoví

El diputat de Compromís matisa que Felip VI li ha transmès que aquest és "l'ordre natural", encara que està obert a escoltar si el líder del PP té altres intencions

Fernández Díaz, ministre d'Interior en funcions, assegura que el seu cap ja està preparant el discurs i que té a més "un pla b" per intentar ser investit

 

  / ÁNGEL DÍAZ / EFE/ POOL

2
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Enmig del soroll i del debat que hi ha en aquests moments a les files populars, en què la incertesa fa que hi hagi dubtes sobre si Mariano Rajoy,Mariano Rajoy sense suports suficients, ha de presentar-se a la investidura o si ha de ser el primer a intentar-ho, irrompen declaracions polítiques de rellevància que ajuden a respondre algunes preguntes. Per exemple, sobre què prefereix el Rei en la recta final de la seva obligada ronda de converses amb els grups per fer una proposta. "Felip VI creu que s'ha de seguir l'ordre natural de les coses" i proposar Mariano Rajoy perquè faci un primer intent, ha revelat el diputat de Compromís, Joan Baldoví, al sortir de la seva cita a Zarzuela.

Això sí, ha especificat que el cap de l'Estat esperarà després de la seva entrevista amb Mariano Rajoy, aquest divendres, per constatar si el cap dels populars manté les seves intencions o ha canviat de parer.

"Ell [Felip] entén que s'ha de seguir l'ordre lògic, el que marca la Constitució -ha explicat a la premsa Baldoví, malgrat que la Carta Magna no entra en aquest tipus de detalls-, però que entenia que potser, si el PP entenia que no generava el consens suficient amb altres forces polítiques, potser preferia no presentar-se i que això serà una pregunta que li haurà de fer a Rajoy".

SENSE TIRAR LA TOVALLOLA

A l'espera que el president en funcions i aspirant a la reelecció mogui fitxa, un dels seus companys de gabinet, Jorge Fernández Díaz, ha posat altres dades també interessants sobre la taula. A saber: assegura que el seu cap ja està preparant el discurs d'investidura, fins al punt que ha reclamat als diferents ministeris dades per poder elaborar-lo, i que, a més, Rajoy té "un pla b" per intentar garantir la governabilitat i que no pensa "tirar la tovallola". 

Notícies relacionades

 En una entrevista amb Antena 3, l'encara titular d'Interior ha sigut preguntat per l'actitud de Rajoy i les veus que parlen d'una suposada apatia. També se li ha plantejat per la possible existència d'una estratègia alternativa, un 'pla b'. "No en tingui cap dubte", ha respost contundent negant-se, això sí, a donar alguna pista sobre això. "No, no dic res", ha afegit.

Sobre possibles combinacions de Govern ha reconegut que prefereix "sens dubte" altres eleccions davant que el socialista Pedro Sánchez aconsegueixi governar amb el suport de Podem. Pel que fa a la possibilitat que el líder socialista pugui ser investit amb l'aval de Ciutadans i l'abstenció del PP, Fernández Díaz ha opinat que una cosa és la investidura i una altra governar, recordant que aquesta suma d'escons "tampoc seria suficient"."Seria governar amb 130 diputats i així no es pot governar", ha dit.