Primer ple del Parlament de la XI legislatura, en directe

La CUP podria votar en contra de Junts pel Sí per reclamar al Govern el pagament dels endarreriments pendents del 2012 als funcionaris

El president, Carles Puigdemont, compareix per explicar els objectius del seu Executiu

1
Es llegeix en minuts

Primer ple del Parlament després del nomenament de Carles Puigdemont, que compareix aquest dimecres per explicar la composició i els objectius del seu Govern a petició pròpia i sense límit de temps. La web d'EL PERIÓDICO ofereix la sessió en 'streaming'.

Però, a més de conèixer els eixos d'una legislatura "de transició cap a la independència" que està previst que duri 18 mesos, el ple també podria evidenciar el primer xoc entre Junts pel Sí i la CUP després que els anticapitalistes anunciessin ahir que es posicionaven al costat de l'oposició per reclamar al Govern que aboni les pagues extres suprimides als funcionaris.

Podria suposar, doncs, la primera votació en què JxSí i la CUP es pronunciïn en sentit diferent, malgrat el pacte d'investidura i governabilitat entre les dues forces en què la CUP es va comprometre a "no votar en cap cas en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés i/o el dret a decidir" quan estigui en risc "l'estabilitat" parlamentària. El diputat de la CUP Albert Botran va explicar ahir que el seu grup rebutjarà l'esmena de JxSí a la proposta de resolució presentada per tota l'oposició, en què la coalició de CDC i ERC accepta instar el Govern a retornar la paga extra però ho vincula a les "disponibilitats pressupostàries" de la Generalitat. Botran va considerar ahir que rebutjar aquesta moció no posa "en risc l'estabilitat" del Govern.

Notícies relacionades

Tot així, el portaveu adjunt de JxSí, Pere Aragonés, ha dit que el seu grup treballarà "fins a l'últim segon per convèncer la CUP" que voti a favor de l'esmena que posposa el retorn de la paga extra del 2012 perquè la tresoreria de la Generalitat no pot assumir els 480 milions d'euros a què puja l'import.

El ple també aprovarà la creació de les comissions parlamentàries: 15 de legislatives, 4 de seguiment i dues d'estudi, entre les quals destaca la comissió d'estudi de Procés Constituent, que compta amb l'aval de JxSí, Sí que es Pot i la CUP.

dcaminal32472955 barcelona 20 1 2016       carles pugdemont oriol j160120103540

dcaminal32472955 barcelona 20 1 2016 carles pugdemont oriol j160120103540