LES INTERVENCIONS DE L'OPOSICIÓ

Sí que es Pot s'ofereix a recolzar uns pressupostos més socials

PSC, PP i Ciutadans emplacen el Govern català a abandonar el full de ruta independentista si es vol arribar a acords

dcaminal32473710 barcelona 20 1 2016 carles pugdemont y ravel160120132325

dcaminal32473710 barcelona 20 1 2016       carles pugdemont y ravel160120132325
dcaminal32473588 barcelona 20 1 2016       carles pugdemont y ines 160120120349

/

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"No hi ha bon govern sense una oposició temible", ha sentenciat Lluís Rabell citant Benjamin Disraeli, ex primer ministre britànic. A l'hora de la veritat, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot ha sigut el més conciliador i disposat al diàleg amb Puigdemont en el primer ple ordinari del nou president de la Generalitat. Després de convèncer Junts pel Sí i la CUP perquè la comissió sobre el procés fos només d'estudi i no legislativa, l'esquerra alternativa ha tornat a donar la mà al Govern per afrontar els reptes socials del país. El PSC, el PP i el Ciutadans han emplaçat l'Executiu de Carles Puigdemont a abandonar el full de ruta independentista si es vol arribar a algun acord.

Puigdemont li ha agraït a Rabell la seva intervenció i ha coincidit amb la seva anàlisi, en què ha fet incidència en la "situació d'emergència social de molts ciutadans". "Aquesta setmana hem conegut informes sobre desigualtat i emergència social que el Parlament no pot ignorar", ha destacat abans de reivindicar també una aposta decidida contra la corrupció i comentar que l'alineació que capitaneja Puigdemont respon més a "equilibris interns de les forces del Govern" que a "estructures lògiques o operatives de l'executiu".

Miquel Iceta ha coincidit amb Rabell en aquest punt. Després de criticar al president que fos un entrenador al qual ja li han fet l'equip ("vostè ha tingut poc a veure amb la configuració del govern que presideix"), ha desitjat que no sigui un titella d'Artur Mas. "S'ha de fugir com de la pesta de tot el que s'assembli a una presidència tutelada". Després d'assenyalar que no veuen "garantida l'estabilitat d'aquest Govern", en una contrarèplica més conciliadora ha desitjat el millor al nou president, amb qui creu que es pot arribar a acords si s'abandona la via marcada per la declaració de ruptura del 9-N. "Volem el millor per a aquest país i el millor per al Govern i la presidència però temem que la fidelitat al seu full de ruta pugui malmetre les esperances que tenim. Si entenem això podrem construir passarel·les de diàleg profitoses per als ciutadans".

ARRIMADAS I ALBIOL CARREGUEN CONTRA JUNQUERAS

Notícies relacionades

"Ja ens agradaria poder fer una oposició lleial i realista, com fem en altres parlaments, però no estem en unes situació de normalitat democràtica a Catalunya", ha apuntat, per la seva part, Inés Arrimadas. "No mentre es dediquin diners a coses no necessàries com estructures polítiques i a coses com una conselleria d'Exteriors. Han creat un departament per a una competència que no tenim: afers estrangers. Tenim competència en acció exterior, però no en afers estrangers". La líder de Ciutadans ha tornat a assenyalar que l'horitzó de la independència ennuvola la visió del Govern. "La prioritat d'aquest Govern és la independència i no les necessitats de tots els catalans. El criteri per seleccionar les persones no ha sigut la seva trajectòria política, sinó el compromís d'aquestes persones amb la independència", ha denunciat Arrimadas, posant l'exemple de Toni Comín al capdavant de la cartera de Sanitat o d'Oriol Junqueras al capdavant de l'àrea econòmica i al qual ha qüestionat que pugui tenir voluntat de diàleg amb Espanya. "Dubto que Junqueras tingui voluntat de negociació amb Espanya".

Xavier García Albiol també ha qüestionat la perícia econòmica de Junqueras: "Deixar la conselleria d'Economia en mans d'Oriol Junqueras no em sembla una bona decisió. Ha deixat Sant Vicenç dels Horts amb la taxa d'atur més alta de la seva comarca". El líder del PP al Parlament no ha sorprès i s'ha mantingut en la mateixa línia. "Aquest Govern em recorda el tripartit", ha dit, qüestionant la seva estabilitat. En la seva llista de retrets a Puigdemont ha destacat que "el seu Govern va per un costat i les necessitats dels catalans per un altre" i que "Catalunya es converteix en la comunitat autònoma amb més conselleries d'Espanya".