Rajoy acusa Sánchez d'estar "disposat al que sigui" per buscar un "pacte del Tinell"

El líder del PP adverteix al secretari general del PSOE que un govern amb independentistes i Podem acabarà com "el rosari de l'aurora"

El president en funcions afirma que parlarà amb Puigdemont si el president pren la iniciativa i li truca

tecnicomadrid32453395 gra002 madrid  18 1 2016   el presidente del gobie

tecnicomadrid32453395 gra002 madrid 18 1 2016 el presidente del gobie

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

El president del Govern, Mariano Rajoy, continua amb la seva estratègia de seguir posant pressió Pedro Sánchez per intentar debilitar la seva fèrria oposició a facilitar la seva investidura. Així, en una entrevista a RNE, ha advertit aquest dilluns als espanyols que el líder del PSOE busca "costi el que costi" una aliança amb independentistes i "extremistes", una espècie de "pacte del Tinell", de "tots menys el PP", per arribar a la Moncloa.  

"Sánchez vol ser el president sense guanyar i està disposat a cedir el que sigui", ha alertat, i ha posat com a exemple el préstec de senadors socialistes a ERC i Democràcia i Llibertat perquè tots dos puguin conformar grup propi al Senat. Des de dijous passat, quan es va conèixer la cessió, Rajoy i el PP han acusat el secretari general del PSOE d'haver ajudat els partits independentistes a canvi que aquests facilitin la seva investidura. Aquesta reacció ha provocat que Sánchez, aquest cap de setmana, hagi acusat el líder conservador de ser ell qui verdaderament "dóna ales" als secessionistes

Per Rajoy, Sánchez està "prenent el pèl als altres" i, al "ficar-se amb ell", l'únic que pretén és "distreure l'atenció" i que l'opinió pública no s'adoni de les seves presumptes maniobres per arribar al poder. 

SÁNCHEZ, EL CULPABLE QUE NO HI HAGI ACORD "AMPLI"

En aquesta conjuntura, segons la versió del líder conservador, el dirigent socialista és l'únic culpable que no s'estigui forjant a Espanya l'aliança que promou el PP, amb PSOE i Ciutadans, perquè Rajoy pugui reeditar el seu càrrec amb un "ampli suport parlamentari". "Mentre la posició de Sánchez sigui pactar amb els independentistes, és molt difícil negociar", ha sostingut diverses vegades durant l'entrevista. Per això, ha descartat mantenir una altra reunió amb el secretari general dels socialistes en les pròximes dates. "No està previst", ha manifestat, i ha donat a entendre que es presentarà, per tant, al primer ple d'investidura sense haver concretat noves reunions i sabent, per tant, que no compta amb els suports necessaris per ser reelegit. 

En aquest context, el president en funcions ha rebutjat desgranar les ofertes que preveu traslladar al PSOE i C's perquè s'avinguin a participar en una aliança a tres que doni "seguretat i certesa" al país. Així mateix, ha rebutjat estar disposat a derogar algunes de les reformes del PP més polèmiques, si així l'hi demanen tots dos partits en la negociació. "Seria un disbarat fer marxa enrere en les reformes", ha manifestat, per a continuació afegir que "si un va a una negociació prestant-se a cedir, no és un bon negociador, el que procedeix és parlar de tot el que interessi als ciutadans excepte la unitat d'Espanya o la igualtat".

Tot i així, Rajoy segueix convençut que si el PP, el PSOE i C's es posen d'acord en els "objectius" i les necessitats del país, hi ha molt "marge d'entesa". No obstant, si Sánchez insisteix a forjar una coalició, alternativa al PP, amb "14 partits", el Govern acabaria "com el rosari de l'aurora". 

INSISTEIX QUE RECORRERÀ QUALSEVOL IL·LEGALITAT DE LA GENERALITAT 

Malgrat que líders com Sánchez o Pablo Iglesias ja han mantingut conversesPablo Iglesiasconverses amb Carles Puigdemont, el president en funcions ha assenyalat que parlarà amb el nou president si aquest li "truca", com hi va fer "amb (Artur) Mas i amb qualsevol president autonòmic". "Si té res a dir-me, l'atendré gustosament", ha manifestat, i ha argumentat que "habitualment" són els presidents autonòmics els que prenen la iniciativa i li truquen o sol·liciten una reunió.

Notícies relacionades

A més, Rajoy ha considerat que el Rei va fer "el que havia de fer" quan va declinar rebre la presidenta del ParlamentCarmen Forcadell. "És el que es fa", ha justificat. 

Per últim, ha incidit en la seva advertència a la Generalitat que l'Executiu "no en deixarà passar ni una", recorrerà qualsevol acció il·legal i "no acceptarà que algú pretengui liquidar la llei unilateralment".