Cospedal impulsa contactes polítics "discrets" per aconseguir la investidura de Rajoy

La secretària general del PP diu que el grup parlamentari també hi treballa, mentre que Hernando nega converses amb el PSOE

La número dos dels populars nega moviments interns per substituir el líder i Cifuentes rebutja rumors que aspiri a dirigir el seu partit

 

  / SERGIO BARRENCHEA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Sembla que Mariano Rajoy no és l'únic popular involucrat en les negociacions sobre la seva investidura. Després que aquest dijous el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo, s'ocupés de llançar un avís per a (polítics) navegants i avancés quins són els eixos temàtics sobre els quals el seu cap està disposat a explorar acords  -una reforma constitucional; una llei de "compensació social"; la creació d'una comissió d'experts per impulsar mesures contra la corrupció o pactes d'Estat per a reformes econòmiques o educatives, entre altres coses-, ara se sap que també els populars Dolores de Cospedal i membres del seu grup parlamentari tenen encàrrecs delegats pel seu cap per buscar la governabilitat.

Així, la secretària general del PP ha revelat que tant ella com responsables del partit al Congrés estan mantenint negociacions "amb discreció i prudència" amb altres partits per buscar suports per intentar formar govern. En un esmorzar informatiu que ha tingut lloc a Toledo, Cospedal ha confirmat l'existència d'aquests contactes, encara que s'hagi decidit no donar-hi "tanta publicitat" com a altres. Es dóna la circumstància que aquest mateix matí el portaveu al Parlament, Rafael Hernando, negava que conservadors i socialistes estiguessin parlant sobre això.

Cospedal, no obstant, apuntava en una altra direcció. "Ho estem fent amb prudència i discreció, que és com s'ha fet tot i com ha governat a Espanya el PP", ha apuntat la també expresidenta de Castella-la Manxa, al·legant que aquesta és, segons la seva opinió, la "millor fórmula" per avançar en les seves intencions d'aconseguir un acord de governabilitat que inclogui el PSOE i Ciutadans i que possibiliti "que Espanya tingui futur, segueixi creixent com fins ara i la seva capacitat per sortir de la crisi no se'n vagi en orris".

I això que en les últimes hores les crítiques des de les files populars a les socialistes han crescut després de la decisió de l'equip de Pedro Sánchez de continuar amb la tradició i prestar senadors a Democràcia i Llibertat i ERC al Senat perquè puguin tenir grup propi.

¿HI HA MOVIMENTS INTERNS AL PARTIT?

La número dos dels populars ha afegit que espera que els socialistes "sàpiguen veure" el que ha sigut l'opinió dels ciutadans, això és, un pacte a tres segons el seu criteri. El que no ha volgut especificar és si els populars estan plantejant en aquestes converses "discretes" una gran coalició o altres alternatives. "La meva fórmula seria qualsevol que fos per garantir l'estabilitat", s'ha limitat a dir.

Durant aquesta trobada amb periodistes, se li ha preguntat a Cospedal si al si del PP hi ha moviments interns perquè, en el cas que Rajoy no aconsegueixi formar govern -opció probable donada la negativa que mantenen els socialistes a recolzar o abstenir-se en la seva investidura-, hi hagi un canvi de candidat si la sortida a l'actual bloqueig és la repetició d'eleccions. "Això no existeix al meu partit", ha respost.

Notícies relacionades

Pràcticament al mateix temps, la presidenta de la comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, es veia obligada a aclarir en una entrevista a EsRadio, davant la insistència del seu entrevistador, que ella "no està" involucrada en "cap operació" per convertir-se a mitjà termini en l'aspirant popular a la presidència del Govern.

"No estic absolutament en cap operació de cap mena i estic exclusivament centrada en la meva tasca al capdavant de Madrid"; "crec que m'he de quedar a la Comunitat perquè hi estic fent una tasca important i ho dic com ho penso", ha contestat en diferents moments d'aquesta entrevista Cifuentes.