El Vaticà crida a resoldre el procés sobiranista català "dins del marc de la legalitat constitucional"

El secretari d'Estat, Pietro Parolin, advoca per un diàleg "seriós, serè i autèntic" per buscar punts de coincidència

També adverteix contra la "ingovernabilitat" d'Espanya, que, assegura, "no aporta res"

lpuig23494085 vatican s newly appointed secretary of state monsi160114134038

lpuig23494085 vatican s newly appointed secretary of state monsi160114134038 / JORGE SILVA

1
Es llegeix en minuts

Després d'esquivar la qüestió sobre el procés sobiranista a Catalunya durant molt de temps --el papa Francesc va afirmar, en una entrevista al mes de juny, que els processos de secessió s'havien d'agafar "amb moltes pinces" i avaluar-los "cas per cas"--, el Vaticà ha intervingut finalment en l'assumpte i ha deixat clara la seva posició: la reivindicació plantejada pels independentistes s'ha de resoldre "dins del marc de la legalitat constitucional".

Així ho manifesta el secretari d'Estat del Vaticà, Pietro Parolin, en una entrevista que publica aquest dijous la revista 'Vida Nueva', en què advoca per una actitud oberta i de diàleg per fer front a aquest repte. La publicació surt a la venda el mateix dia en què han pres possessió dels seus càrrecs els nous consellers del Govern de Carles Puigdemont, que el dia de la seva investidura es va comprometre a aplicar immediatament la declaració de ruptura aprovada pel Parlament.

Malgrat que Parolin subratlla que és un "assumpte intern espanyol", insisteix fins en tres ocasions que les reivindicacions separatistes de Catalunya s'han de resoldre en el marc de la Carta Magna. "Des de la responsabilitat, la recerca del bé comú i el respecte de la legalitat vigent, s'han de buscar punts de coincidència per facilitar i portar a terme un diàleg seriós, serè i autèntic", destaca el secretari d'Estat.

Així mateix, Parolin al·ludeix a la "maduresa política del poble espanyol, manifestada especialment durant el procés de transició a la democràcia" com a instruments per trobar una sortida al problema.

EL DESAFIAMENT ESPANYOL

Notícies relacionades

Entre altres temes, el secretari d'Estat del Vaticà aborda també l'escenari polític a Espanya dibuixat després de les eleccions del 20 de desembre, amb un "resultat fragmentat". En aquest cas, reclama igualment diàleg per evitar una "ingovernabilitat que no afavoreix a ningú" i ofereix les aportacions de l'Església per ajudar a forjar l'estabilitat.

Parolin jutja que és un "important desafiament per al país" i considera que el resultat electoral porta implícita "la petició de més col·laboració dins del món polític".