¿Què van proposar els partits sobre conciliació familiar en els programes electorals del 20-D?

Les forces parlamentàries advoquen per horaris més racionals i per repartir més equitativament les responsabilitats domèstiques

2
Es llegeix en minuts
ANA LERÍA / BARCELONA

De les imatges de Carolina Bescansa (Podem) portant el seu fill de 6 mesos al CongrésCarolina BescansaCongrés a les promeses de conciliació laboral i familiar en els programes electorals de les eleccions generals del 20-D. Tots els partits van prometre en els seus fulls de ruta una millor legislació per disfrutar de la vida laboral i personal sense morir en l'intent. Des de la millora de l'horari professional que va plantejar Ciutadans fins més i millors prestacions a famílies monoparentals per les quals va apostar Podem.

Pel partit més votat, el PP; la conciliació de la vida laboral, personal i familiar és "un objectiu clar" perquè ningú "es vegi forçat" a elegir entre una opció o una altra. L'objectiu principal dels populars és un pla d'accés a l'ocupació igualitària entre homes i dones.

En la mateixa línia, els conservadors prometen --sense especificar el pressupost necessari-- fomentar les guarderies d'empresa, és a dir, que els llocs de treball disposin d'una guarderia on els treballadors puguin deixar els seus fills. Així mateix, aposten per oferir aquest servei també en les administracions públiques i als centres oficials. 

El PSOE centra les seves propostes de conciliació laboral en la baixa de paternitat. Proposen que aquest permís duri les quatre setmanes previstes en la llei d'igualtat, sense que puguin transferir-se al permís maternal. A més, prometen ampliar-lo progressivament fins que coincideixi en durada amb la baixa per maternitat. Volen, així mateix, fer aquests permisos més flexibles perquè s'adaptin a les necessitats de cada família.

Ciutadans

, per la seva part, fixa els seus objectius en la reducció de la jornada laboral i que aquesta es pugui portar a terme, de forma efectiva i segons el sector, a distància almenys un dia a la setmana. Reduir a 35 o 40 minuts el temps de descans per menjar, adaptar l'horari laboral a l'escolar o recuperar el fus horari anterior al franquisme (pel qual es regeixen el Regne Unit i Portugal) són altres de les mesures per les quals aposta el partit d'Albert Rivera.

L'estratègia de Podem respecte de la conciliació de vida personal i laboral no dista de la dels altres partits. A més d'igualar el permís de paternitat al de maternitat, com proposa el partit de Pedro Sánchez, o adaptar els horaris laborals a l'escolar, com proposa Ciutadans; la força lila també aposta per l'educació pública i gratuïta dels 0-3 anys. A més, Pablo Iglesias vol estendre els plans de respir familiar (descans per als cuidadors de persones dependents), reforçant-lo en cas de famílies monoparentals.

Democràcia i Llibertad

Notícies relacionades

 promet treballar per la implantació d'horaris racionals i "beneficiosos" per a la gent, les empreses i les institucions públiques, per aconseguir una productivitat més gran i millorar el benestar social.

ERC, que com Podem aposta per cobrir l'educació infantil de 0 a 3 anys però a preus "públics i assequibles", també proposa igualar el permís de paternitat al de maternitat i que aquests siguin intransferibles. També advoca per mesures, sense especificar quines, que evitin la precarietat i l'empobriment de les dones.