Carles Puigdemont, la biografia 2.0 del nou president

Pioner en l'ús d'internet i xarxes socials, el substitut d'Artur Mas destaca per les seves habilitats comunicatives

Les seves últimes intervencions són molt crítiques amb l'abús i la perversió de l'entorn digital en el debat polític

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, abans d’exercir el seu dret a vot, al col·legi Vicens Vives.

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, abans d’exercir el seu dret a vot, al col·legi Vicens Vives. / ICONNA / JORDI RIBOT

2
Es llegeix en minuts
Saül Gordillo
Saül Gordillo

Periodista

ver +

Si Artur Mas s'ha caracteritzat, a diferència de Mariano Rajoy, per la seva facilitat a acceptar i respondre preguntes dels periodistes en català, castellà, francès i anglès, el nou president de la Generalitat, el periodista Carles Puigdemont, no es quedarà curt. Domina les mateixes llengües que el president sortint i, a més, el romanès, la llengua de la seva dona, Marcela Topor. Ell li va ensenyar el català a ella, i ella, també periodista, l'ha iniciat en el romanès, una llengua romànica amb una certa semblança amb el català. De fet, a internet, els cercadors anaven bojos fa uns anys amb les pàgines en català i en romanès, per la seva semblança, fins que un professor, Lluís de Yzaguirre, va aconseguir la fórmula, l'algoritme, que serveix perquè Google i altres companyies discriminin les webs en aquestes dues llengües.

Puigdemont és el primer president internauta de Catalunya. Com a periodista ha destacat per la seva capacitat emprenedora en l'entorn digital, amb el llançament a principis dels 90, de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), des de la seva ciutat, Girona, amb el suport de les llavors diputacions provincials governades per CiU, és a dir, totes menys la de Barcelona. Anys abans va idear una agència de comunicació i un gabinet d'assessoria per a alcaldes i institucions a través d'internet. 

Puigdemont va entrar en política, després d'anys com a activista i del que avui es denomina 'spin doctor', és a dir, assessor, autor de discursos i ideòleg a l'ombra dels nacionalistes a Girona i comarques. La seva incursió política va ser com a candidat a l'alcaldia de Girona i diputat de CiU al Parlament de Catalunya. Abans, havia acumulat una densa identitat digital, com a autor d'un blog personal i administrador de comptes personals en totes les principals xarxes socials, especialment Twitter. Després d'aconseguir, fa cinc anys, una alcaldia històrica dels socialistes, càrrec que ha abandonat aquest dilluns, Puigdemont ha cuidat la presència institucional en les xarxes socials, amb un compte de l'alcaldia a Twitter i Instagram. I conserva, malgrat alguns alts i baixos, el seu compte personal @KRLS, que va obrir fa vuit anys i que els últims dies ha multiplicat per quatre el nombre de seguidors. 

Notícies relacionades

Puigdemont domina la comunicació en general, i la digital en particular. És molt probable que la nova presidència de la Generalitat aprofundeixi en aquest àmbit. Artur Mas no tenia compte a Twitter, i els d'Instagram Facebook els gestionava el seu equip més directe. Però el nou president, tal com va apuntar en la seva rèplica parlamentària de diumenge a la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, és crític amb l'abús i la confusió que generen les xarxes socials. Hi ha vida més enllà de Twitter, i no tot el que es comenta o s'agita a Twitter correspon a una bona percepció de la realitat.

En les seves últimes intervencions públiques, Puigdemont ha apel·lat a una necessària reflexió sobre l'ús d'aquestes xarxes en la política i en el debat democràtic. Com a alcalde de Girona, ho va dir l'any passat durant la inauguració de la Catosfera, una jornada anual dels internautes catalans que va sorgir el 2008 a Granollers i que va comptar amb la intervenció, en una taula rodona, del llavors periodista i regidor de l'oposició a Girona. Aquesta sensibilitat 2.0 de Puigdemont va ser determinant perquè Girona arrabassés a Granollers, l'any passat, l'organització de la Catosfera.