LA LEGISLATURA FRUSTRADA

El 6 de març, data més probable de les eleccions

Mas ha de convocar "de manera immediata" els comicis quan expiri el termini per a la investidura, el 10 de gener

La llei electoral obliga a fixar la cita amb les urnes 54 dies després de la dissolució del Parlament

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La confirmació definitiva del veto de la CUP a la investidura de Artur Mas aboca Catalunya a celebrar les quartes eleccions autonòmiques en poc més de cinc anys. Tret d'una inesperada sorpresa la setmana que ve, el 10 de gener expirarà el termini legal per designar al president de la Generalitat sense que el líder de CDC hagi aconseguit els vots que li falten per ser reelegit. ¿Què passarà llavors?

L'Estatut i la llei de la presidència de la Generalitat i del Govern estableixen que, si dos mesos després de la primera votació d'investidura (que en aquest cas va ser el 10 de novembre) no s'ha escollit un president, el Parlament quedarà dissolt "automàticament" i el president en funcions haurà de convocar nous comicis "de manera immediata". Així, calendari en mà, la data més probable per a aquesta cita amb les urnes seria el 6 de març.

Article 67.3 de l'Estatut

"Si una vegada transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura, cap candidat o candidata és elegit, el Parlament queda dissolt automàticament i el president o presidenta de la Generalitat en funcions convoca eleccions de forma immediata"

Notícies relacionades

Davant l'absència de llei electoral pròpia, fruit de la incapacitat dels partits catalans d'haver consensuat una en 35 anys, les eleccions a Catalunya es regeixen per la normativa estatal. Aquesta regulació obliga a celebrar els comicis 54 dies després de la publicació del decret de convocatòria. Si Mas firma el decret el dilluns 11 de gener i es publica al 'Diari Oficial de la Generalitat' el dimarts 12, la cita amb les urnes quedarà fixada per al diumenge 6 de març.

Si es confirma aquest calendari, la campanya electoral s'iniciaria el 19 de febrer i s'acabaria el 4 de març. Seran les terceres eleccions anticipades consecutives (2012, 2015 i 2016) i les primeres que es convoquen de forma obligada davant la impossibilitat d'investir un president.