LA NOVA LEGISLATURA CATALANA

La CUP consuma el seu veto a Artur Mas

La formació anticapitalista emplaça Junts pel Sí a canviar de candidat si vol evitar les eleccions

  / RICARD FADRIQUE

 
anna-gabriel-fadrique

/

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Artur Mas no ha pogut salvar el 'match ball' probablement més complicat de la seva carrera política: propiciar que una formació anticapitalista li facilités la investidura. El consell polític de la CUP ha consumat aquest diumenge el seu veto al líder de CDC i candidat de Junts pel Sí, fet que aboca Catalunya a celebrar al març unes noves eleccions anticipades i deixa en suspens el full de ruta independentista. L'últim recurs de Mas per evitar els comicis seria renunciar a la investidura i proposar un candidat alternatiu durant la setmana que ve, abans del 10 de gener, dia en què expira el termini legal per investir un president de la Generalitat. Una opció que fonts de Junts pel Sí descarten, però que la CUP ha insistit a reclamar només d'acabar el consell polític. "Qui no ha mogut peça encara té temps de fer-ho", ha emplaçat a la coalició la diputada cupaire Gabriela Serra.

Després d'una setmana marcada per la divisió interna, fruit del empat a 1.515 vots en l'assemblea de la setmana passada, el resultat de la votació definitiva ha sigut de 22 vots a favor d'investir a Mas i 38 en contra i 6 abstencions. L'opció guanyadora ha sigut l'abstenció dels 10 diputats del grup parlamentari. Amb aquesta decisió, el president en funcions no té prou suports per ser reelegit, ja que el PSC va retirar la seva mà estesa, Catalunya Sí que es Pot també va descartar auxiliar Mas i l'ajuda de Ciutadans i el PPC és tota una quimera. Així, la celebració del nou debat d'investidura queda ara en l'aire. La Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament es reuniran aquest dilluns per decidir si mantenen el calendari previst o anul·len el ple i les votacions, previstes per al 5 i el 7 de gener.

FRACTURA EVIDENT

Notícies relacionades

En roda de premsa, Serra ha reconegut que el procés intern de decisió "ha sigut dur" però ha defensat la "coherència" d'un partit ancorat a l'assambleisme com a mètode de funcionament. Ha insistit en la tesi que la dicotomia "o Mas o març no és la solució", i ha insistit: "Nosaltres hem fet el que hem pogut per no votar el que hem votat. Esperem que ara altres moguin peça". En la mateixa línia ha abundat el diputat Sergi Saladié, que ha recordat a Mas que les eleccions del 27-S van ser un plebiscit sobre la independència, però no sobre la seva figura, i que el mateix president va assegurar públicament que "no seria un obstacle" per al procés independentista.

Encara que els portaveus de la CUP han assegurat que l'organització surt "més forta" d'aquest procés, una de les primeres conseqüències de la fractura que s'ha instal·lat en la formació podria ser la dimissió del seu cap de llista, Antonio Baños, adscrit al sector del partit més procliu a facilitar la investidura de Mas. Fonts de la CUP citades per Europa Press asseguren que el diputat ha plantejat aquesta possibilitat en la reunió d'aquest diumenge. En la roda de premsa, Serra ha afirmat que "Baños no ha dimitit" de moment, però no ha pogut descartar que ho faci en els pròxims dies.