L'HORITZÓ POLÍTIC

¿I ara què? Les incògnites obertes després del veto de la CUP a Artur Mas

Si Junts pel Sí no proposa un candidat alternatiu aquesta setmana, les novetats de l'inevitable tercer avançament electoral consecutiu recaurien en el bloc sobiranista

31868617 59

31868617 59

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Catalunya ha viscut immersa en una incògnita durant tres mesos i hi seguirà sumida durant uns quants més si Junts pel Sí no proposa aquesta setmana un candidat alternatiu després que la CUP vetés definitivament Artur MasConvergència no sembla d'entrada estar centrada en aquest objectiu ni tampoc tindrà gaire temps per repensar-s'ho: el ple d'investidura d'un altre aspirant ha de finalitzar abans de les 23.59 hores de diumenge que ve, dia 10, data límit perquè es convoquin eleccions al març per imperatiu legal.

Si ningú mou més fitxes, el tercer avançament consecutiu d'uns comicis al Parlament comportarà un ventall d'interrogants que afectaran sobretot el bloc sobiranista. El primer: ¿convergents i republicans repetiran la coalició de Junts pel Sí? Minuts després que la CUP rebutgés Mas, alguns dirigents de CDC ja van advocar per una "segona edició" d'aquesta fórmula. Ningú ho va fer a ERC. El partit d'Oriol Junqueras, que va posar moltes pegues a sumar sigles abans d'acabar sucumbint a la pressió convergent, ve de guanyar els seus socis en les eleccions generals, de manera que concórrer per separat podria col·locar el seu líder com a principal aspirant a presidir la Generalitat. Els nacionalistes ho tindran difícil per convèncer-los.

MAS I ELS INDEPENDENTS

¿Repetirà Artur Mas com a candidat? El president en funcions ha deixat clar que la seva intenció és aquesta, tornar a intentar-ho. El temps dirà si segueix tretze són tretze i si ho fa encapçalant CDC, rebatejada com a Democràcia i Llibertat el 20-D; si ho fa com a número 1 i no com número 4; si torna a forjar coalició amb ERC i si la seva candidatura inclou independents com Junts pel Sí.

Notícies relacionades

Perquè el paper de la societat civil sobiranista també tindrà el seu què. Després del 'no' definitiu de la CUP, el president de l'ANCJordi Sànchez, va apel·lar des de Twitter a "refer la voluntat del poble" (lema de campanya de Mas el 2012) i "construir de nou un projecte d'unitat". ¿Pressió per a un Junts pel Sí 2.0? Està per veure. En alguns cercles sobiranistes s'ha recuperat la idea que sigui la ciutadania qui vertebri una futura llista i que els polítics siguin els que s'integrin.

ELS ALTRES PARTITS

Ciutadans, el PSC i el PPC, no obstant, presentarien poques novetats. Almenys, pel que fa a caps de llista: Inés ArrimadasMiquel Iceta i Xavier García Albiol semblen confirmats. Un altre cas és Lluís Rabell. El seu discret paper al capdavant de Catalunya Sí que es Pot el 27-S dista molt de l'èxit d'En Comú Podem en les generals, de manera que la confluència de l'esquerra alternativa podria explorar altres possibilitats i mirar d'implicar més Ada Colau i el seu entorn, que es va mantenir al marge en els comicis al Parlament. Aquesta nova convocatòria, a més, podria suposar l'oportunitat definitiva d'Unió i de Josep Antoni Duran Lleida per recuperar una mica de representativitat política després de dos fiascos.