Junts pel Sí es desentén dels dubtes interns de la CUP

La coalició no farà nous passos per buscar el 'sí' anticapitalista

Mas afirma que malgrat la inestabilitat "Catalunya funciona"

dcaminal32259905 barcelona 28 12 2015 politica reunio de la junta d151228140532

dcaminal32259905 barcelona 28 12 2015 politica reunio de la junta d151228140532

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Passat el primer moment d'estupefacció i enuig, la mateixa tarda de diumenge, quan es va saber el resultat final de l'assemblea de la CUP, amb aquell empat al marcador, les aigües al si de Junts pel Sí semblen haver-se calmat, com a mínim tàcticament. La indignació persisteix, però al mateix temps la voluntat de no esquitxar-se directament amb les lluites internes de la força assembleària. Així, el que va ser cap de llista de la coalició en el 27-S, Raül Romeva, ha assenyalat aquest dilluns que JxSí no farà cap nou pas per mirar de decantar cap al 'sí' a Artur Mas l'empat existent. Dit d'una altra manera, la coalició se'n desentén i es limita a esperar "respectuosament" al 2 de gener per saber si la seva oferta, composta pel pla de xoc social i sempre amb la presidència per a Mas, és acceptada o no.

"L'oferta que vam fer no ha sigut rebutjada, compta amb l'aval del 50% del partit i segueix sent valida i està viva, ells han de definir-se i dir si l'accepten o no", ha afirmat l'execosocialista al Parlament. Sobre la possibilitat de canviar de candidat, tal com va demanar la diputada de la CUP Anna Gabriel després de l'assemblea de diumenge, Romeva ha refusat ponderar aquesta possibilitat: "Hi ha dos escenaris en termes d'empat. Quan ells resolguin les taules podrem valorar el resultat que surti". El mateix Romeva s'ha reunit breument a la tarda amb la CUP al Parlament per traslladar als anticapitalistes que no hi haurà nova oferta d'investidura.

L'opció de donar per desnonat el pacte amb la CUP, ni que fos per una qüestió de dignitat, no va ser valorada tampoc per ERC, el soci silenciós de Junts pel Sí. Els republicans, segons va explicar una veu autoritzada del partit, segueixen creient que l'opció de pacte el dia 2 és millor que la convocatòria d'eleccions. Fins i tot sabent que l'escenari somiat per ells, el que incloïa a més de la investidura de Mas un acord d'estabilitat parlamentària, semblant al que ells van subscriure amb CiU el 2012, sembla gairebé impossible tenint en compte la divisió interna dels anticapitalistes.

ELS "VAIVENS" ANTICAPITALISTES

També el líder de CDC al Congrés, és a dir, de Democràcia i Llibertat, Francesc Homsen un altre temps martell dels anticapitalistes, ha dit no sentir-se especialment preocupat per la imatge que pugui estar donant el seu partit davant els "vaivens" de la CUP. Després de reunir-se a la Cambra baixa amb els nous diputats i senadors electes, Homs ha recordat que la CUP es va comprometre a donar una resposta a la proposta del seu partit per a la investidura de Mas i no obstant no l'ha donat."Esperarem a veure", ha subratllat Homs

Notícies relacionades

En l'altre plat de la balança s'ha situat el també diputat de Democràcia i Llibertat Carles Campuzano, que ha demanat buscar una altra majoria a Catalunya per formar Govern o convocar noves eleccions, després del "ridícul" de l'assemblea de la CUP. "La legislatura tal com es va plantejar el 27-S està acabada", ha afirmat aquest dilluns en un apunt a Twitter. El seu cap de files, Homs, ha assenyalat que el que ha dit Campuzano era només una opinió merament personal. 

¿I Mas? En la mateixa línia tant de no tirar gasolina al foc i, sobretot, que cap espurna cali sobre la seva roba, el president ha obviat tota referència explícita al que va passar diumenge i s'ha limitat a assenyalar, en la inauguració d'un centre penitenciari al Catllar (Tarragonès) que Catalunya i el Govern estan funcionant tot i "les incerteses i les inquietuds" polítiques. A més, Mas ha deixat clar que el seu Executiu "no es despreocupa del dia a dia", per replicar a les crítiques sobre que Catalunya té un Govern en funcions des del 27-S.