La premsa internacional destaca el complex escenari després del 20-D

L'auge de Podem i de Ciutadans i les negociacions postelectorals copen les portades

figaro

figaro

2
Es llegeix en minuts

La premsa internacional ha dedicat un lloc destacat a les eleccions generals i en tots els casos s'exposa la mateixa conclusió: la complexitat del panorama polític espanyol que dibuixen els resultats electorals i l'èxit de Podem i Ciutadans.

DER SPIEGEL

El diari alemany destaca a la seva portada digital la fi del bipartidisme i que el PP ha perdut la majoria absoluta, amb la qual cosa augura "negociacions complicades per buscar aliances" de cara a la formació de Govern. En aquest sentit, veu "poc probable" una gran coalició a l'alemanya (PP-PSOE), sobretot després del dur debat entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez.

FRANKFURTER ALLGEMEINE

El rotatiu ressalta la voluntat de Rajoy de "mantenir-se en el poder" i considera que aquests comicis han suposat una "gran pèrdua" de poder per als "conservadors". Això sí, afirma que es tracta d'una cita "històrica" després de "quatre dècades dominades" per PP i PSOE. També recorda que són les segones eleccions generals que se celebren a Espanya sense activitat terrorista d'ETA.

BBC

A Regne Unit, la televisió pública ressenya que "Espanya es prepara per a les negociacions de coalició" i subratlla que els casos de corrupció han perjudicat el PP, que ara ho té "difícil" per formar govern perquè no arriba a la majoria absoluta ni tan sols amb el suport de Ciutadans. En canvi, apunta que el PSOE sí que aconseguiria aquesta majoria si el recolzen Podem i el partit d'Albert Rivera.

THE TIMES

El diari londinenc adverteix que "els mercats es preparen davant el gir a l'esquerra a Espanya", ja que "es tem que PSOE i Podem formin aliança", tots dos amb programes "en contra de les polítiques d'austeritat".

LE MONDE

El diari francès destaca la "forta entrada" al Congrés dels partits emergents, i en vincula l'aparició a la crisi econòmica i els casos de corrupció que han esquitxat els dos grans partits tradicionals. "Formar un govern, la missió impossible de Mariano Rajoy", assegura.

LE FIGARO

Segons 'Le Figaro', "l'aritmètica fa molt complicades les possibles aliances" de PP amb Ciutadans i de PSOE amb Podem i IU. A més, destaca la "derrota del bipartidisme" i que els partits regionals poden "tornar al centre del tauler i resultar decisius".

LA PREMSA NORD-AMERICANA

Als Estats Units, els principals diaris també recullen la notícia, però no la duen a portada. L'anàlisi de 'The Washington Post' és que "els nous partits emergents amenacen el bipartidisme", igual que 'The New York Times', que també destaca la joventut dels nous dirigents polítics en contrast amb Rajoy, que té 60 anys.

LA VISIÓ DE LLATINOAMÈRICA

Notícies relacionades

A lArgentina, 'Clarín' considera que les eleccions d'aquest diumenge han sigut "històriques", perquè són "les primeres després del final de l'hegemonia" de PP i PSOE. "El Parlament espanyol presentarà una important fragmentació que obligarà a pactes i aliances, començant per la investidura. Els dos partits tradicionals, encara que han caigut molt, han aconseguit mantenir-se davant dels dos partits emergents", resumeix.

El colombià 'El Tiempo' opina que els resultats dels comicis demostren que els espanyols han castigat la "vella política" i que el PP de Rajoy ha perdut "de forma estrepitosa" després de quatre anys de "comodíssima majoria absoluta". Al seu parer, el Parlament queda "molt fragmentat" i "serà difícil formar majories".