Rajoy s'atrinxera per defugir la corrupció en la recta final de la campanya

El candidat no secunda la petició del seu partit que Gómez de la Serna es retiri i demana girar full del debat amb Sánchez

El president garanteix que no hi haurà independència passi el que passi el 20-D

tecnicomadrid32178929 gra473  santander  15 12 2015   el presidente del

tecnicomadrid32178929 gra473 santander 15 12 2015 el presidente del

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

La famosa frase "Jo aquí he vingut a parlar del meu llibre" de Francisco Umbral podria resumir la manera com el candidat del PP, Mariano Rajoy, ha defugit aquest dimecres, en una entrevista a la cadena SER, les qüestions més espinoses i que li podrien passar factura el 20-D. En dues ocasions, quan l'interpel·laven pel tens cara a cara cara a cara amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i per les dubtoses comissions cobrades pel diputat conservador Pedro Gómez de la Serna, el president ha demanat "parlar del seu programa electoral" i del que vol "fer a Espanya", i per tant no de dos conflictes que poden restar-li opcions en la carrera electoral, a quatre dies de la cita amb les urnes.

"Això que té a veure amb l'economia", ha contestat directament quan li han preguntat si el parlamentari conservador ha de dimitir. Rajoy ha evitat fins i tot recolzar la tesi del seu número dos, Soraya Saénz de Santamaría, que sí ha invitat Gómez de la Serna a renunciar a la seva candidatura com a número dos a la llista del PP per Segòvia. "A mi m'agrada opinar amb coneixement de causa (...), desconec el fons de l'assumpte i no entraré en si ha de dimitir o no", ha assenyalat, malgrat que l'escàndol va esclatar durant la primera setmana de campanya, el PP ha obert un expedient tant a Gómez de la Serna com a Gustavo de Arístegui, que diumenge va dimitir com a ambaixador a l'Índia, després de publicar-se que va cobrar comissions d'empreses espanyoles fins i tot després d'accedir a aquest càrrec.

Malgrat això, Rajoy ha destacat que Gómez de la Serna no està citat en cap tribunal i per esquivar l'assumpte ha entrat en l'‘i tu més’ al subratllar que el secretari general dels socialistes gallecs està citat per corrupció i el PSOE encara no l'ha apartat del seu càrrec.

CRITIQUES A SÁNCHEZ

Sobre el debat protagonitzat dilluns passat amb el candidat socialista, Pedro Sánchez, el president ha confessat que el va sorprendre que Sánchez l'acusés d'"indecent" per la seva presumpta implicació en el ‘cas Bárcenas’. El candidat a la reelecció s'ha revoltat, com ja va fer en el cara a cara, contra aquesta acusació. "Jo no estic disposat que m'insultin i es posi en joc la meva honorabilitat (...). Mai he vist una cosa igual", ha sostingut, per tot seguit, demanar a la presentadora que deixés el tema "de banda" perquè "no condueix a res". I, davant la insistència, ha assenyalat: "Si li sembla parlem del meu programa electoral, que té més interès per als oients".  

Pel que fa al desafiament sobiranista, el president ha assegurat que si la CUP accedeix a investir Artur Mas CUP Artur Masmentre ell estigui en funcions, posarà en marxa totes les mesures necessàries per "impedir" que a Catalunya es faci "res que sigui il·legal". Així mateix, s'ha mostrat convençut que, encara que les urnes deixin un Parlament fragmentat i sense majoria absoluta, la independència "no es produirà" perquè, en la seva opinió, la majoria dels partits (així ho van posar de manifest en la ronda de contactes que va obrir després de la declaració rupturista aprovada pel Parlament) considera que la sobirania correspon al "conjunt del poble espanyol".

"HO VAIG VEURE VENIR"

El president ha defensat la seva gestió. Ha assegurat que ell va veure "venir el problema" i ha defugit la seva presumpta responsabilitat en el conflicte a l'assegurar que els "culpables" són els partits que no volen "complir la llei" i al recordar que en la Segona República ja hi va haver dues declaracions unilaterals d'independència.  

El candidat a la reelecció no ha volgut ser tan clar, amb micròfons davant, com ho va ser dimarts en una conversa informal amb periodistes sobre la seva aposta per un pacte de govern més enllà de la investidura, si el PP no obté majoria absoluta. Simplement ha dit que li agraden els "governs estables" perquè l'"estabilitat" és bona. Tampoc ha volgut fer "política ficció" i mullar-se sobre què farà si Ciutadans demana que es retiri a canvi d'arribar a un acord amb el PP. 

Sobre el conflicte a Síria, sí que ha sigut més franc que en anteriors ocasions al reconèixer que no és partidari d'una intervenció de l'Exèrcit espanyol contra el Daesh (Estat Islàmic) sobre el terreny, tot i que ha assenyalat que encara no ha arribat cap petició francesa sobre aquest assumpte.

Notícies relacionades

I ara que s'acaba la legislatura, ha donat a entendre que es va equivocar a l'hora d'intentar imposar una legislació molt restrictiva en matèria d'avortament. "No sempre s'encerta", ha sigut la seva reflexió sobre aquest tema.

PROMESES EN EL MÍTING

Després de l'entrevista, Rajoy ha ofert un míting a Cangas de Onís (Astúries), on ha promès llibres de text digitals gratis a les aules i l'obertura d'un museu d'història espanyola perquè, "per paradoxal que pugui resultar, no existeix al país", ha assenyalat. Així mateix, ha alertat que el PP s'enfronta diumenge a una "coalició" entre PSOE i Podem, potser amb algun "altre acompanyant", en referència a Ciutadans.