CAMPANYA ELECTORAL

Així va explicar EL PERIÓDICO els altres debats entre els líders del PP i el PSOE

El cara a cara de Rajoy i Sánchez és la sisena trobada de candidats a la presidència des del d'Aznar i González el 1993

2
Es llegeix en minuts
ANA LERÍA / BARCELONA

Aquesta nit té lloc el sisè debat entre candidats a la presidència del Govern dels -de moment- principals partits polítics espanyols, el PP i el PSOE. El moderarà el president de l'Acadèmia de la TelevisióManuel Campo Vidal, tal com va fer en el primer debat electoral televisat de la història de Espanya, que va enfrontar els expresidents Felipe González i José María Aznar el 25 de maig de 1993 a Antena 3. Aquest serà el quart debat que moderi Campo Vidal: ja va dirigir els d'Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Rajoy; i un de Rajoy amb José Luís Rodríguez Zapatero

A part d'aquestes trobades electorals, en les quals es busca convèncer els indecisos, s'han celebrat dos debats més: el que va enfrontar en una segona trobada González i Aznar, moderada per Luis Mariñas; i una altra entre Zapatero i Rajoy, que es va encarregar de conduir Olga Viza. Així en va informar aquest diari.

GONZÁLEZ I AZNAR

El primer dels debats que van disputar els dos expresidents del Govern es va celebrar el 25 de maig del 93: era el primer que se celebrava a la televisió. 'Un Aznar agressiu va desbordar Felipe', va titular aquest rotatiu. La corrupció a les files socialistes va centrar gran part del cara a cara, però EL PERIÓDICO va destacar que la qüestió no es va analitzar amb rigor i en profunditat. 

L'actual president d'honor del PP va acusar el Govern socialista de tenir una "actitud arrogant" que va generar "atur, malbaratament i corrupció". González va demanar als ciutadans suport fer realitzar "el canvi que Espanya necessita, sense tornar enrere". I van ser els espectadors els que, per un punt, van donar guanyador Aznar.

Després del segon debat, celebrat a Telecinco l'1 de juny de 1993 i moderat per Luis Mariñas, aquest diari va titular 'Felipe va ressuscitar en el debat de la revenja'. L'exmandatari socialista va posar Aznar contra les cordes quan va afirmar que el seu rival oferia un programa inviable. A més, va anunciar una renovació del Govern. El llavors líder popular va denunciar davant el seu rival el "fracàs polític i social" dels socialistes. I en definitiva, es van acusar mútuament de mentir.

ZAPATERO I RAJOY

Van haver de passar 15 anys per veure un altre cara a cara entre líders polítics. Va ser el 25 de febrer del 2008. Aquesta vegada es van trobar Zapatero i Rajoy davant un experimentat Campo Vidal. El duel televisiu es va acabar amb una victòria per punts del llavors president socialista sobre el popular Rajoy. Zapatero va neutralitzar les envestides de qui va ser líder de l'oposició i va aprofitar el torn final per evidenciar les contradiccions de l'aspirant a Moncloa.

I van tornar a trobar-se. En el segon assalt del combat televisiu, emès el 3 de març d'aquell mateix any, Zapatero va guanyar a l'ofensiva un Rajoy encara enredat amb la guerra de l'Iraq. El president va pressionar el candidat popular fins que el va forçar a cometre errors irremeiables. En aquesta ocasió la moderadora va ser Olga Viza.

RAJOY I RUBALCABA

Notícies relacionades

El, fins ara, últim cara a cara que s'ha celebrat per la televisió va encarar el 7 de novembre del 2011 l'actual president i l'exsecretari general del PSOE; el va moderar, per tercera vegada, Campo Vidal; i el va guanyar, per primera vegada, Rajoy. El president va sortir viu d'un debat en què no va detallar els seus plans per governar després de les eleccions del 20-N que li van donar la victòria. 

Rubalcaba, per la seva part, es va esforçar a confrontar dos models ideològics per superar la crisi i demostrar que tenia les seves pròpies idees, en ocasions marcant les distàncies amb les de Zapatero, per superar el tsunami econòmic en què estava sumit el país.