Rajoy s'aferra a les baixades d'impostos com a cop d'efecte

El candidat del PP anuncia rebaixes fiscals per a joves, gent gran i autònoms

Ataca Sánchez per «barallar-se» amb Rivera i Iglesias en el teledebat a quatre

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Mariano Rajoy va decidir ahir donar un cop d’efecte i anunciar rebaixes fiscals per a joves, gent gran i autònoms, just quan s’acosta l’equador d’una campanya que també va obrir revelant les primeres pinzellades de les baixades impositives que preveu posar en marxa si guanya les eleccions legislatives i aconsegueix conformar Govern. 

    Així, a les disminucions de dos punts en el tipus màxim i mínim de l’IRPF i a l’ampliació dels xecs familiars ja anunciats, el president va afegir la promesa d’eximir del pagament de la declaració de la renda durant el primer any aquells que trobin la primera feina i els treballadors que prolonguin la seva vida laboral més enllà de la jubilació.

EMPRENEDORS / Així mateix, el cap de l’Executiu va atendre algunes de les demandes dels autònoms al prometre que els emprenedors podran acollir-se a un còmput de la seva pensió flexible, que tingui en compte tota la vida laboral o els últims 18 anys. 

    La tarifa plana de 50 euros per a nous treballadors per compte propi s’ampliarà també de sis mesos a un any i els aturats de llarga durada que muntin un negoci no hauran de tributar per l’IRPF durant dos anys. Per últim, es va comprometre a endurir les penalitzacions per a les empreses que no compleixin amb els terminis de pagament.

LA JUSTIFICACIÓ / Rajoy s’aferra així a l’economia i a les baixades d’impostos de tipus liberal, quan encara cueja la seva absència en el debat a quatre de dilluns passat i s’acosta el cara a cara en què s’enfrontarà, dilluns que ve, amb el socialista Pedro Sánchez. 

    Per justificar la seva renúncia a assistir al primer, el líder del PP va fer servir un doble argument en una entrevista a TVE prèvia a una visita electoral a les Canàries. Per un costat, va assegurar que els debats a dos són més «vius» i és el format «clàssic» utilitzat a Espanya. I, amb base a aquesta tesi, va aprofitar per atacar Sánchez, el candidat que, segons la interpretació de PP, Podem i Ciutadans, va sortir més debilitat de l’enfrontament.

Notícies relacionades

    En opinió de Rajoy, el líder del PSOE no s’hauria d’haver rebaixat a enfrontar-se amb Pablo Iglesias i Albert Rivera. «Es va equivocar perquè va acabar barallant-se amb senyors diferents» dels que s’ha d’enfrontar un «aspirant» a president del Govern, van ser les seves paraules. 

    Tant si el el debat a quatre hi té a veure com si no, la qüestió és que Rajoy es veu guanyador i subratlla que «totes les possibilitats estan obertes» pel que fa a quin partit quedarà en segon lloc, en referència a Ciutadans o al PSOE.