La teoria de la conspiració (política) ocupa el Congrés

Rajoy tem un tripartit liderat pel PSOE i Sánchez veu la mà de la manipulació rere les enquestes

Rivera sospita d'un complot perquè els socialistes siguin segona força i Iglesias tem el suport de C's a Santamaría

El president del Congrés, Jesús Posada, pronuncia el seu discurs en l’acte institucional del Dia de la Constitució, amb Mariano Rajoy i els presidents del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes. / JUAN MANUEL PRATS

El president del Congrés, Jesús Posada, pronuncia el seu discurs en l’acte institucional del Dia de la Constitució, amb Mariano Rajoy i els presidents del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes.
Pablo Iglesias (Podem), Andrés Herzog (UPD) i Albert Rivera (Ciutadans), en l’acte institucional del Dia de la Constitució.
El president del Congrés, Jesús Posada, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, en l’acte institucional del Dia de la Constitució.
El president del Congrés, Jesús Posada, saluda l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, en l’acte del Dia de la Constitució.
Pedro Sánchez i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, en l’acte del Dia de la Constitució.
Albert Rivera saluda el president del Congrés, Jesús Posada, en l’acte institucional del Dia de la Constitució.
Mariano Rajoy i Pablo Iglesias, en l’acte institucional del Dia de la Constitució, al Congrés.

/

4
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / JUAN RUIZ SIERRA / IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Els candidats principals a les eleccions generals del 20-D tenen una teoria de la conspiració política al cap. Cadascú la seva, encara que alguns comparteixen matisos, com avui ha quedat en evidència les tradicionals xerrades de polítics i periodistes al Congrés, on s'ha celebrat el 37è aniversari de la Constitució. A saber: Mariano Rajoy tem, o diu témer, que si el socialista Pedro Sánchez aconsegueix quedar en segon lloc intenti formar un tripartit amb Ciutadans Podem, aïllant el PP. Òbvia així que Sánchez, en la seva intervenció al fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO va dir realment divendres que allargaria la mà a aquestes forces polítiques per arribar a un acord postelectoral, però només si aconseguia "un vot" més que la candidatura popular.

"Hi ha hagut operacions des del 1978", ha respost Rajoy amb ironia quan, a més del suposat tripartit, se l'ha interrogat sobre la possibilitat que algú demani el seu cap a canvi de donar la investidura a un altre polític (o política) del PP.

Mariano Rajoy

CaNDIDATO DEL PP

"Si no guanyo les eleccions el pròxim dia 20, no intentaré formar govern"

Pel que fa a la 'medalla de plata' electoral, el cap dels conservadors ha assegurat que ho veu "tot obert" en aquests moments, encara que ha incidit que es considera clarament guanyador. Rajoy ha saludat el líder de Podem, Pablo Iglesias, li ha fet pujar la moral amb un "¡escolta, que aneu molt bé!," i ha canviat impressions sobre que fàcil o difícil resulta intervenir en un programa com 'La calle pregunta', de La Sexta (al qual el president va anar la vigília), on és interrogat per ciutadans.

MANIOBRES DEMOSCÒPIQUES EN LA FOSCOR

Sánchez, per la seva part, creu que la trampa que l'afecta a ell està en les enquestes. Carrega contra la que té una mostra més àmplia, la del CIS de la setmana passada, que considera que ha sigut "manipulada" pel Govern. És clar que si atorgués crèdit als sondejos, el candidat socialista a la Moncloa probablement cauria en l'abatiment, perquè la part més gran coincideix que el PP va al capdavant i augmenta la seva distància sobre la resta, mentre Ciutadans amenaça de prendre la segona plaça del PSOE, que suposadament perd suports setmana a setmana, mentre Podem segueix rearmant-se electoralment.

Pedro Sánchez

CaNDIDATO DEL PSOE

"Hi ha dos partits que ens juguem les dues primeres places, que són PP i PSOE, i altres que busquen la medalla de bronze, Ciutadans i Podem"

Però aquesta no és la percepció del líder de l'oposició i el seu entorn més pròxim. Aquest diumenge, al Congrés, un dels seus principals col·laboradors ha assenyalat que ara mateix, atenent als resultats de les eleccions autonòmiques i municipals del maig i a les dades en brut dels estudis demoscòpics, veu els socialistes com a "primera força". O sigui, la conspiració, en aquest cas, està en unes enquestes que Sánchez ha dit que pensa revertir a través de la mobilització dels indecisos: són el 41,6% dels votants, assenyala el CIS, i la part més gran d'ells té el PSOE com una de les seves opcions.

LES CONDICIONS DEL SUPORT

Iglesias, en la seva xerrada informal amb la premsa, ha sostingut que la "remuntada" de Podem respecte als auguris de les enquestes ja és una realitat i, per si faltaven elements 'conspiranoics' en l'ambient, ha donat a entendre que ell es creu el que alguns mitjans han anomenat l''Operació Menina' (amb gran enuig de la Moncloa pels termes elegits, que consideren insultants). L''Operació Menina' és a dir: segons Iglesias, recollint la versió de tercers, Rivera té la intenció de condicionar un futur suport a un nou Govern del PP al fet que sigui la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i no Rajoy, qui reclami la confiança de la Cambra per poder arribar a la Moncloa.

Pablo Iglesias

CaNDIDAT DE PODEM

"Albert Rivera ha dit que no faria president Rajoy; se li hauria de preguntar si faria presidenta Sáenz de Santamaría"

Per aclarir dubtes (o per augmentar-los, depenent del vidre amb què es miri l'assumpte), Rivera ha aprofitat la seva xerrada amb els periodistes per assenyalar que ell també veu una operació en marxa en què estarien implicats PP i PSOE, amb l'objectiu de col·locar Pedro Sánchez contra vent i marea en el segon esglaó electoral, i treure d'aquí com sigui Ciutadans. El dirigent català anomenava aquesta maniobra 'Salvar el soldat Sánchez'.

EL CLAU SEGON LLOC

Segons la seva tesi, "algú" del PP s'ha adonat que no es pot demanar al líder de l'oposició, suposant que sigui el mateix Rivera, que recolzi a més un Govern popular en minoria, perquè seria 'antinatura'. Sempre segons la lectura del candidat de Ciutadans, als populars els interessa empènyer Rivera a un tercer lloc per deixar sobre les seves espatlles la responsabilitat de garantir la governabilitat d'Espanya, mentre que als socialistes els beneficia aquesta situació perquè el mateix Sánchez podria estar en perill dins del seu partit si no aconsegueix, com a mínim, col·locar-se el 20-D per darrere de Rajoy.

Albert Rivera

CaNDIDAT DE CIUTADANS

"No demanarem al PP res, ni condicions ni pactes. No votaré a favor del PP ni del PSOE"

Notícies relacionades

En aquest context, el candidat de Ciutadans ha volgut posar èmfasi en els següents compromisos: que ell no recolzarà una investidura ni de Rajoy ni de Sánchez, i que tampoc mirarà de formar govern si no és el més votat. En aquest cas (ell està segur que serà com a mínim el segon), serà cap de l'oposició i mirarà d'impulsar legislació "tot i amb l'Executiu en contra", a través de la recerca d'acords amb altres grups.

¿Llavors? Com a màxim està disposat, si no guanya, a "pensar" en l'abstenció en la investidura d'un altre i, per als que han anat més lluny amb la teoria de la conspiració, ha sentenciat que en cap cas farà Santamaría presidenta en aquesta legislatura ni exigirà cap condició, molt menys el cap de Rajoy, perquè no el pensa recolzar i per tant entén que no té dret a reclamar.