REACCIONS AL BARÒMETRE D''EL PERIÓDICO'

Domènech: "Guanyarem no per les enquestes sinó perquè tenim propostes"

El candidat d'En Comú Podem, la força que trauria més vots a Catalunya segons el GESOP, reclama un referèndum amb una pregunta binària

Xavier Domènech.

Xavier Domènech.

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després d'esmorzar amb l'enquesta d'EL PERIÓDICO que el dóna com a guanyador a Catalunya en les eleccions generals del 20-D, Xavier Domènech ha travessat per primera vegada a la seva vida les portes de l'Hotel Palace. Sentir el cap de llista d'En Comú Podem parlar de Marx a l'antic Ritz ha sigut tota una declaració d'intencions. "Segur que penseu que sóc molt esquerranós; no ens enganyem, ho sóc", ha dit l'historiador al principi de la xerrada al Nueva Economía Fórum. "Jo era enormement feliç sent historiador i alguns de la sala deuen pensar que millor que m'hagués quedat allà. Però molts com jo ens hem vist impulsats a la política perquè el pacte social s'està trencant". Domènech ha reclamat "construir un nou model econòmic perquè anem cap a un nou món".

"Algú m'ha dit al veure l'enquesta que era el meu aniversari i m'havien volgut regalar això. No és veritat. Quan em deien que era un candidat desconegut jo sempre deia que guanyaríem; no ho deia per cap enquesta, sinó perquè tenim propostes", ha comentat. "En política sempre va de projectes i si estan esgotats, per moltes televisions que tinguis, estan esgotats. Valoro que això reflecteix que aquest país no està esgotat. Aquest és un combat que hem de guanyar dia a dia, acte a acte, centímetre a centímetre". 

PLENA SOBIRANIA

Notícies relacionades

El líder d'En Comú Podem ha reivindicat que són l'única candidatura que defensa el dret a decidir. En aquest sentit, ha demanat que la hipotètica consulta es basi en una pregunta clara: "Apostem pel referèndum perquè Catalunya tingui un procés constituent dins o fora d'Espanya. No volem preguntes arbre, sinó una pregunta clara com a Escòcia". Menys contundent s'ha mostrat a l'hora de dir què votaria ell. "A la meva candidatura hi ha gent que votaria coses diferents: federalistes, confederalistes, la tercera via només es contempla en aquest escenari. Jo vinc de la tradició política de Pi i Maragall, Companys, Salvador Seguí, una tradició que creu que Catalunya ha de tenir una sobirania plena que li permeti decidir, però és bo que tingui sobiranies compartides. El meu vot dependria del debat concret del referèndum".  

LEGALITZAR LA MARIHUANA

"Estem superant la crisi amb velles receptes, amb un eufemisme anomenat devaluació interna, que implica precarització, retallades, rebaixa de salaris. No podem competir amb la Xina i altres països devaluant salaris", ha sentenciat. Davant la política d'austeritat, ha proposat una política social que passi per reactivar el consum intern, augmentar el salari mínim perquè estigui en un 60% del salari mitjà (com demana la UE), amb polítiques específiques per als autònoms, per a les pimes, una renda complementària de 600 euros per als que no tenen cap ingrés, la lluita contra el frau fiscal i la reducció de l'IVA cultural, ja que consideren que la cultura és un sector estratègic. "Demanem coses tan bàsiques com que els 61.000 milions que es van donar per salvar els bancs es tornin progressivament. De moment només s'ha tornat el 4% i no entenem com la majoria de partits no ho reclamen". Al torn de les preguntes, ha despertat rialles quan li han preguntat si legalitzarien la marihuana. "¿Vam dir que sí? Ah, doncs sí". Sobre la possibilitat que es plantegés un referèndum sobre aquest tema, ha afegit. "Primer farem el referèndum de Catalunya i després ja farem el de la marihuana".