debat sobiranista

"Han trencat la baralla"

Pessimisme al Govern i CDC després del cop de porta de la CUP

Proliferen les crítiques a Junts pel Sí a la formació anticapitalista

La CUP decideix en assemblea rebutjar la seva investidura i no descarta eleccions anticipades.  / periodico

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Després de la nova i contundent negativa de la CUPCUP a Artur Mas, en l'entorn del president la conclusió és inequívoca: “Han trencat la baralla”. Formalment, és improbable que cap de les parts s'aixequi de la taula negociadora. A la pràctica, a CDC tenen clar que la manera d'expressar-se dels anticapitalistes tanca les portes a un pacte. I les eleccions són, ara per ara, el camí més probable.

Formalment, no hi ha presa de posició pública a l'espera que la direcció del grup parlamentari de Junts pel Sí es reuneixi aquesta tarda per avaluar la situació. El clima és pessimista i de retrets a la formació d'Antonio Baños i Anna Gabriel, com ho van demostrar els tuits d'ahir a la tarda i la nit de dirigents com el republicà Joan Tardà, que culpava la formació d'esquerra radical d'haver portat l'independentisme a la casella de sortida.

Alguns dirigents de CDC assumeixen amb més naturalitat la convocatòria de nous comicis per poder recomptar així majories i minories i poder seguir amb el procés cap a la independència.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, un dels escenaris més indesitjats ja s'ha complert: iniciar la campanya de les eleccions generals sense un acord, de manera que les batalles dialèctiques lògiques entre partits en aquest període dificultaran encara més la possibilitat d'un pacte posterior. A més, el compte enrere segueix corrent ja que la data límit per evitar noves eleccions és el 10 de gener.

CONTUNDÈNCIA VERBAL 

A tot plegat afegiu-hi el to dels militants de la CUP (“Alerta, Convergència se'ns acaba la paciència” o “Artur Mas, ¿a quina mútua vas?”) i dels discursos posteriors, que compliquen la possibilitat d'una reacció optimista a Convergència, on ja des de fa setmanes s'ha instal·lat la necessitat de ser més ferms respecte a la formació anticapitalista davant l'opinió pública, tenint en compte les condicions i l'exigència que estan plantejant. Artur Mas, ja en campanya electoral, subratllava que la CUP era minoritària davant el que representaria electoralment, en vots i escons, Junts pel Sí, i no podia imposar les seves condicions.