ENTREVISTA

Juan Carlos Girauta: "Rajoy tornarà a casa per Nadal"

El cap de cartell de Ciutadans per Barcelona per al 20-D defensa una reforma de la Constitució que blindi les competències de l'Estat i les de les comunitats autònomes

5
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Juan Carlos Girauta (Barcelona, 1961) considera que el de Ciutadans és "el quart gran projecte per a Espanya" després del d'Adolfo Suárez, el del PSOE de principis dels 80 i el del PP del 93 i 96. Cap de cartell del partit taronja per Barcelona per al 20-D, abans va ser militant socialista i va col·laborar amb el PP i fins i tot va anar a les seves llistes en tres eleccions.

¿Per què va abandonar aquests dos partits? Del PSOE me'n vaig anar molt aviat, amb 25 anys, perquè vaig advertir coses que tenien bàsicament a veure amb la corrupció. Pel que fa al PP, el seu projecte va començar a quedar obsolet al no tenir reflexos en temes com la qüestió catalana. Han perdut la seva capacitat d'aglutinar des del centre fins a la dreta dreta. I el que han perdut ho han perdut pel centre.

Al marge del tema sobiranista, ¿quines diferències hi ha entre Ciutadans i CDC? CDC és nacionalista. El nacionalisme és una ideologia que solapa i ofusca la resta de matisos. Té un component molt gran d'intervencionisme perquè es basa en la idea d'homogeneïtzar una societat. No em val que es digui que són liberals. No es pot ser liberal i profundament intervencionista. I la seva intervenció arriba als sentiments.

¿I Ciutadans no és nacionalista espanyol? En absolut. Ciutadans és el contrari a un partit nacionalista. Abomina de la idea de fer política amb els sentiments. Jo admeto que poden tenir un paper en política, però una idea és canalitzar-los, i una altra, excitar-los.

Però vostès també usen molt les banderes... Sí, és clar, però perdoni, aquesta és la canalització constructiva dels sentiments. Tots els països tenen banderes, però hi ha banderes i banderes. Poden ser aglutinants o separadores, implicar un 'aquí hi cabem tots' o la destrucció d'un estat existent. El nacionalisme exigeix coses com la manipulació sentimental o l'intervencionisme massiu que són a anys llum de la raó il·lustrada, i Ciutadans és un partit hereu de la Il·lustració.

Doncs al Parlament Europeu, Ciutadans i CDC formen part del mateix grup, el liberal (ALDE). Nosaltres vam arribar al Parlament Europeu quan hi havia coses que ja estaven fetes. CDC va dir que no entraríem mai a ALDE. I el primer dia que vaig trepitjar Brussel·les em vaig trobar dirigents d'ALDE entusiasmats amb la idea que ens hi suméssim. I quan vam dir que hi entraríem si garantien que no recolzarien processos secessionistes, el primer que van fer va ser firmar un document on deien que els assumptes d'integritat territorial pertanyen a l'àmbit constitucional del país membre.

"¿Ciutadans nacionalista espanyol? En absolut. Ciutadans és el contrari a un partit nacionalista. Abomina de la idea de fer política amb els sentiments"

¿Ciutadans recolzaria la reforma laboral del PP com va fer CiU? No. S'ha de derogar. El seu principal pecat és que busca un increment de la productivitat basat en la retallada del cost de l'acomiadament. Nosaltres ens ho plantegem al revés: com facilitar les contractacions.

¿Copagament en la sanitat? De cap manera.

¿Espanya ha de participar en bombardejos a Síria? S'ha de decidir una estratègia conjunta contra el terrorisme gihadista.

¿I si aquesta inclou bombardejos? Doncs els inclourà, però això és prematur. L'acció que es porti a terme ja té paraigua legal perquè el consell de seguretat de l'ONU ho ha aprovat i França ha invocat a la UE l'article d'assistència mútua, i això ens obliga a aportar els mitjans al nostre abast. Això últim ho han de decidir solidàriament els països de la UE. Si a Espanya l'ataquen, nosaltres voldríem ajuda, ¿oi? És evident que s'ha d'estar disponible. El que no podem dir és que tenim unes eleccions i s'ha d'esperar. Rajoy té la síndrome de l'Iraq, però això no hi té res a veure.

Rebutgen pactes fiscals i quotes, però demanen un millor finançament autonòmic. ¿És condició per pactar un govern? Evidentment. Necessitem un finançament millor, estable, just i suficient. Cap espanyol pot estar en situació de desigualtat respecte a un altre.

¿Tornarien competències que té Catalunya a l'Estat? No es tracta d'això. Es tracta d'una millor coordinació. Nosaltres som partidaris d'una reforma de la Constitució, entre altres, del títol vuitè, el de l'estructura territorial. Volem una llista de competències exclusives de l'Estat.

Que són… Que són les que ens posem d'acord en el consens, però que s'elimini l'article 150.2, que permet delegar competències exclusives i ha sigut la via per la qual els governs nacionalistes han pogut fer xantatge als governs nacionals.

¿Però vostès tenen clares quines haurien de ser exclusives de l'Estat? Les que són a l'article 149 estan clares, són una bona partida, però es podria consensuar una altra llista. I hi ha d'haver una clàusula que digui que les que no siguin de l'Estat les han d'assumir les comunitats.

¿I si una comunitat no les vol? No volem una Espanya de dues velocitats. Si una comunitat autònoma vol seguir sent una comunitat autònoma, s'haurà de quedar aquestes competències. 

En aquesta reforma que vostès proposen no hi cabrien les consultes d'autodeterminació… Nosaltres no ho defensarem. El dret d'autodeterminació no el té Catalunya i això no és opinable. És terminologia que l'ONU ha deixat bastant clar: això no és una colònia ni una tirania i per tant no existeix el dret d'autodeterminació.

¿Pactarien formar govern amb un partit que promogués un referèndum d'aquesta mena? No. A més, és que nosaltres no formarem govern amb ningú si el president no és Albert Rivera, per tant, no es plantejaria la qüestió.

"Rajoy té un projecte obsolet. Li agrada parlar de futbol, de ciclisme, i no li agrada ficar-se en política"

Notícies relacionades

¿Rajoy quedarà jubilat després el 20-D? Rajoy tornarà a casa per Nadal. No hem fet tota la feina perquè Rajoy torni a governar Espanya, l'hem fet per governar nosaltres. Rajoy no pot liderar la idea de regeneració. Té un projecte obsolet. Li agrada parlar de futbol, de ciclisme, i no li agrada ficar-se en política.

¿I Pedro Sánchez? Sánchez no tornarà a casa per Nadal perquè no és president del Govern. Si no arriba a ser-ho, es quedarà com està. Si vostè em diu que al seu partit hi ha gent que el vol més o menys, jo aquí no hi entro.