EL GIHAD A EUROPA

Hollande: "Malgrat les llàgrimes, aquesta generació s'ha convertit avui en la cara de França"

El president francès promet "destruir l'exèrcit de fanàtics" responsable dels crims

França homenatja les 130 víctimes dels atemptats en una emotiva cerimònia als Invàlids

En un acte solemne celebrat al Pati dels Invàlids. / AFP / VÍDEO: {ATLAS}

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Les paraules i la música han ocupat aquest divendres l'enorme pati d'honor de l'esplanada militar dels Invàlids, on tot un país ha rendit homenatge a les 130 víctimes dels atemptats que van sacsejar París i Saint Denis el passat 13 de novembre durant una cerimònia sòbria i solemne presidida per François Hollande.

"130 noms, 130 vides arrencades, 130 destins trencats, 130 rialles que no sentirem més, 130 veus que han mort per sempre”, ha dit el president francès durant un breu discurs precedit per la lectura dels noms i edats dels difunts, que s'ha prolongat 11 minuts mentre les seves fotografies es projectaven en una pantalla gegant davant uns 2.600 assistents en un absolut silenci.

El moment més emotiu ha arribat amb una commovedora interpretació del tema de Jacques Brel ‘Quand on n’a que l’amour’ (Quan només es té l'amor) per part de Camélia Jordana, Yael Naim i Nolwenn Leroy i el tema ‘Perlimpinpin’, de Barbara, cantat per Nathalie Dessay, acompanyada al piano per Alexandre Tharaud.

A l'acte celebrat en un París gèlid que s'ha llevat amb boira hi han anat familiars i alguns dels més de 300 ferits en la massacre, tots els membres del Govern, així com representants de les forces polítiques i dels serveis civils i militars que van auxiliar els afectats aquell divendres del que es compleixen just ara dues setmanes.

PROMESA SOLEMNE

Davant seu, Hollande ha fet una promesa solemne. “França farà tot el possible per destruir l'exèrcit de fanàtics que ha comès aquests crims”. El president ha garantit també que els terroristes fracassaran en el seu intent de dividir la societat francesa.

“L'enemic és l'odi, el fanatisme, l'obscurantisme, al·ludir a un islam corromput que renega del missatge del seu llibre sagrat. Aquest enemic el vencerem junts. Aquest combat el guanyarem sent fidels a la idea de França. No canviarem: estarem units en l'essencial", ha continuat.

Notícies relacionades

Així mateix ha assegurat que el país seguirà fidel als valors de la democràcia i al principi de tolerància. “No cedirem ni a la por ni a l'odi. El patriotisme no té res a veure amb la revenja”. A continuació, ha esmentat les diverses professions i orígens de les víctimes, procedents de 17 països diferents, i ha recordat que la majoria tenia menys de 35 anys i ha dirigit llavors a la joventut el seu següent missatge.

"L'atac del 13 de novembre quedarà a la memòria de la joventut actual com una iniciació a la duresa del món, però també com una invitació a afrontar-la inventant un nou compromís”. Ha rendit així homenatge a una generació que “malgrat les llàgrimes s'ha convertit en la cara de França”, la mateixa imatge que va evocar André Malraux un 19 de desembre de 1964 quan es van traslladar al Panteó les restes del resistent Jean Moulin. Les notes de 'La Marsellesa' interpretada per l'Opera de París i el cor de l'Exèrcit han obert i tancat l'acte.