França canvia d'estratègia i es planteja col·laborar amb Assad

El ministre d'Exteriors francès evoca la possibilitat de col·laborar amb les forces lleials al dictador sirià en la lluita contra l'Estat Islàmic

El canvi de postura es produeix després de la reunió de François Hollande amb Vladímir Putin a Moscou

El ministre d’Exteriors francès, Laurent Fabius (a l’esquerra), i el seu homòleg rus, Serguei Lavrov.

El ministre d’Exteriors francès, Laurent Fabius (a l’esquerra), i el seu homòleg rus, Serguei Lavrov. / Iuri Kadobnov (AP)

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Las claves de la noticia

  • Unitat d'acció Unitat d'acció Hollande busca unir en una coalició tots els països que ataquen l'Estat Islàmic.
  • Exèrcit sirià  França s'obre per primera vegada a col·laborar amb les tropes del règim en els atacs a l'EI. 
  • Baixar al-Assad  L'exigència que el dictador sirià abandoni el poder ha passat a un segon terme.
  •  Tropes de terra  França descarta enviar tropes sobre el terreny ja que seria vist com "un Exèrcit d'ocupació".

Els atemptats de París segueixen tenint conseqüències en la política exterior francesa respecte a Síria. La guerra que el president francès, François Hollande, lliura contra l'autodenominat Estat Islàmic no només ha deixat en un segon terme l'exigència que el dictador sirià, Baixar al-Assad, abandoni el poder per facilitar una sortida política al conflicte que dessagna el país des de fa quatre anys. Un dia després de la visita a Moscou del president francès, el seu ministre d'Exteriors, Laurent Fabius, ha fet un pas més a l'obrir la porta a una cooperació militar amb les forces lleials al règim de Damasc. És la primera vegada que París evoca aquesta possibilitat.

“Hi ha dos tipus de mesures: els bombardejos i les tropes sobre el terreny, que no poden ser les nostres però que podrien ser tant les de l'Exèrcit Lliure Sirià com les de forces àrabs sunnites i, per què no, les forces del règim, i les kurdes, per descomptat”, ha dit el cap de la diplomàcia francesa a l'emissora de ràdio RTL. Poc després ha precisat a l'Agència France Presse que la participació de l'Exèrcit sirià dirigit pel president Baixar al-Assad en la lluita contra els gihadistes només seria possible “en el marc de la transició política” que es negocia des de fa setmanes a Viena sense avanços visibles.

Encara que Fabius ha repetit que el president sirià “no pot formar part del futur del seu poble”, les seves paraules suposen una rectificació en tota regla de la posició mantinguda per França fins ara, que excloïa Baixar al-Assad com a interlocutor. Amb l'Estat Islàmic convertit en l'enemic número u, la política d'aliances d'Hollande varia substancialment.

COALICIÓ MILITAR

Aquesta setmana el president francès s'ha entrevistat amb David Cameron, Barack Obama, Angela Merkel, Matteo Renzi i Vladímir Putin. I en els pròxims dies ho farà amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, i el xinès, Xi Jinping. L'objectiu és aconseguir una única coalició militar per derrotar l'Estat Islàmic, cosa que Fabius encara creu possible, malgrat que les postures de Washington i Moscou, principal aliat de Damasc en el conflicte sirià, segueixen allunyades.

Notícies relacionades

El titular d'Exteriors també troba adequat el full de ruta diplomàtic traçat per la comunitat internacional a Viena. “S'ha d'unir l'oposició, cal que hi hagi un govern d'unitat, una nova Constitució i després eleccions en 18 mesos”, ha explicat.

ENVIAMENT DE TROPES DESCARTAT

L'operació llançada per l'Exèrcit francès sobre Síria dos dies després de la massacre gihadista de París i Saint-Denis ha tingut com a principal objectiu bombardejar Raqqa, un dels feus del califat al nord del país. No obstant, França és conscient que els bombardejos no seran suficients i que serà necessària una ofensiva terrestre. Fins ara, ha descartat l'enviament de tropes perquè, segons Fabius, serien percebudes com “una força d'ocupació”. D'aquí ve l'interès a formar una coalició militar en què participin les forces del règim sirià.