debat sobiranista

Rajoy retreu que "els passos en mala direcció compliquen les coses" de cara al futur a Catalunya

Assegura que el Govern seguirà sent solidari amb el FLA per mantenir serveis públics, "no per a despeses contràries a la llei"

Mariano Rajoy, amb una imatge de la Casa Batlló de fons, durant l’acte del PP a Barcelona.

Mariano Rajoy, amb una imatge de la Casa Batlló de fons, durant l’acte del PP a Barcelona. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

El president del GovernMariano Rajoy, ha retret aquest dimarts que “els passos en la mala direcció” que s'estan fent a Catalunya “compliquen cada vegada més” les coses de cara al futur, i lamenta que aquesta actitud “ens fa mal a tots”. Després d'apel·lar als governants autonòmics i els dirigents polítics perquè actuïn amb “més responsabilitat”, després que les agències de ràting hagin atorgat a la regió la qualificació de bo porqueria, Rajoy ha garantit a més que "Espanya és solidària" i que el Govern central seguirà ajudant econòmicament amb el fons de liquiditat autonòmic per al pagament de proveïdors i el manteniment dels serveis públics, “però no les administracions o les despeses contràries a la llei i a la norma”, un comentari rebut amb fervor pels militants.

Durant un acte de precampanya a Tomares (Sevilla) celebrat aquest matí, el president del Govern s'ha referit al repte sobiranista a Catalunya insistint que “si ho ha de fer”, el Govern central “actuarà perquè és la seva obligació”. “Però m'agradaria no haver d'actuar, perquè això seria un bon senyal”, ha indicat, “però no depèn només de mi”.

En la mateixa línia, Rajoy ha insistit que la llei “s'ha de complir, fins aquí podíem arribar”, perquè és l'eina clau per garantir la convivència entre ciutadans. Davant les crítiques d'immobilisme, ha assegurat que sempre s'ha mostrat disposat a parlar quan hi ha un diàleg seriós, encara que de principis com la igualtat de tots els espanyols, la sobirania nacional o la unitat “no en parlaré ni es posen en dubte”. Així, ha postil·lat que el PP “defensarà la llei, que la llei es compleixi i que la compleixi tothom”, i ha considerat “un atemptat contrari a la lògica, al sentit comú i al destí dels temps” que a aquestes altures del segle XXI hi hagi persones “que diguin que incompliran” la norma.

Notícies relacionades

Durant la seva intervenció, Rajoy ha demanat el vot per al seu partit, un partit amb història que va remuntar el 1977 (quan la creació d'Aliança Popular), amb la convicció que “Espanya no es pot permetre el luxe de canviar de rumb. Així, ha destacat que no hi caben els experiments, en al·lusió als partits emergents, ni repetir les fórmules que van conduir el país a una de les seves més grans crisis econòmiques. “No s'ha de fer marxa enrere”, ha dit, “la gran equivocació seria donar l'OK a qui amb les seves polítiques va generar la situació de la qual ara sortim”.

“Tampoc és bo que ningú vingui al Govern a aprendre”, ha dit el president del Govern, i ha insistint que es necessita gent amb història en les diferents administracions, “amb encerts i equivocacions”, amb equips que “no es formen d'un dia per l'altre”, i sustentats per partits “que són més que el seu president o una persona”. En aquest sentit, Rajoy ha marcat com a clau per a la pròxima legislatura la creació d'ocupació i el manteniment de l'Estat del benestar.